A francia Cavac Biomaterialsnál új lehetőségeket találtak az ipari kenderben.

A kendernek számtalan jó tulajdonsága van. Nagyvonalú biomassza, alkalmas vetésforgó, öntözés és növényvédő szerek nélküli termesztésre, mindig új ipari alkalmazásokban jelenik meg.

Cavac Biomaterials leányvállalata a Cavac Vendée szövetkezeti csoport, egyik úttörője a növénynek. A cég telepített Sainte-Gemme-la-Plaine-ban egy 4000 m²-es új üzemet 12 millió euró beruházási költséggel.


A legnagyobb piac az építészet, amelynek éves termelése 200 000 m3 szigetelés. Cavac Biomaterials márkanév alatt Biofib’Isolation hőszigetelő réteg készül, kender és len szálakból.

000288300_5

SEMMI VÉSZ, MINDENT ÁTALAKUL…

A John Deere – cég kifejlesztett egy eszközt, mely összegyűjti a kórót és a kendermagot. A kendermag egyre népszerűbb élelmiszer, köszönhetően Omega 3 és 6 tartalmának.  Rostot az autóipar keresi, amely újrahasznosítható, tartós és könnyű.

Több éves csökkenés után, a kender termesztés ismét növekszik, annak ellenére, hogy még mindig korlátozott ez a terület. Ez 10 500 hektárt jelent Franciaországban napjainkban, ami 75% -a az európai termelésnek.

A kender sokoldalú. Ez a növény sok lehetőséget kínál: textil, építés, műanyagok, kozmetikumok. A szálak más célokra, különösen népszerű a szigetelés-piacon, ahol beiratkozott mint versenytárs az üveggyapot mellé. Kenderport keverve mésszel mint homlokzati vakolat jöhet szóba. De az igazi forradalom a KenderBeton, amelyet a nem teherhordó falak építésére használnak. A mag éppen olyan húzóerő három piacra: takarmány, kozmetikumok és élelmiszerek.

A kenderipar újra optimalizálása fontos. Olivier Quenard, (ICAM Toulouse) számba vette az európai finanszírozást, öt partner található Portugália, Spanyolország és Franciaország (ICAM Toulouse). A kutatómunka középpontjában optimalizálás és az átalakulás elérése van. A korai adatok azt mutatják, hogy ez a termelés több előnnyel jár a gazdáknak.” A növény rövid ciklusa öt hónap, különösebb befektetés és költségek nélkül. A támogatás hektáronként összesen 130 Euró. Átlaghozama 6 és 8 tonna kóró hektáronként, és 6 – 800 kiló mag. A mag 0,60 € és 1 € között mozog kilónként. A hektáronkénti bruttó becsült költég 480 €, mondta François Hirissou, az Agrárkamarától.

Biofib'ChanvrePANNEAUX & ROULEAUX Biofib'Chanvre