Órákkal azután, hogy Orbán Viktor kormányfő, illetve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke aláírta a 2014-2020-as fejlesztési ciklus meghatározó dokumentumát, kiírta társadalmi egyeztetésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő másfél évtized egyik meghatározó jelentőségű nemzetgazdasági stratégiai anyagát, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát és az ehhez tartozó környezeti vizsgálati jelentést. Az anyagokat a tárca az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. koordinálásában létrehozott szakértői kör bevonásával készítette el, és mától egy hónapon át van lehetőség hozzászólni az anyaghoz a társadalmi egyeztetés keretében. A Partnerségi Megállapodás aláírásáról szóló beszámolónk:

Miről van szó?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazottak elérése érdekében rögzíti azokat a célokat és fő irányokat, amelyek a 2020-ig terjedő időszakban, kitekintéssel 2030-ig a hazai épületállomány energiafelhasználásának jelentős mértékű csökkentését teszik lehetővé, megadva a későbbiekben kidolgozandó épületenergetikai cselekvési tervek, konkrét programok, intézkedések elvi keretét – emlékeztet közleményében a fejlesztési minisztérium.

A teljes stratégia ezen, a környezeti vizsgálati jelentés ezen a linken érhető el.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia az uniós és nemzeti energetikai és környezetvédelmi célkitűzések elérése érdekében olyan átfogó stratégiai és közpolitikai célokat szolgál, mint amilyenek az épületállomány energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése, az energiaszegénység mérséklése, az ellátásbiztonság előmozdítása, a lakossági és az állami szektor költségeinek csökkentése, valamint a munkahelyteremtés.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kidolgozási, egyeztetési és elfogadási folyamatának része a stratégiai környezeti vizsgálat, melynek végső célja olyan környezeti jelentés és stratégia összeállítása, amely végrehajtható javaslatokat tesz a fenti célok eléréséhez szükséges intézkedések végrehajtására.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia összhangban áll a vonatkozó szakpolitikai dokumentumokkal, így szervesen kapcsolódik a Nemzeti Reformprogramhoz, a II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervhez és Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervéhez, továbbá szakpolitikai kereteket biztosít az Európai Uniós források felhasználáshoz kapcsolódó operatív programok tervezéséhez.

Számszerű cél
Az általános összefoglaló mellett érdemes egy számszerű célt is megemlíteni az épületenergetikai stratégia kapcsán. A ma aláírt, a 2014-2020-as időszakot átfogó Partnerségi Megállapodás szerint “Az ESB-alapok az energetikai célkitűzésekkel összefüggésben jelentős mértékű támogatást fognak nyújtani az épületek és vállalkozások energetikai korszerűsítéséhez, és hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon 2020-ra a teljes energiafogyasztás 14,65%-a (a 2012. évi 9,6%-hoz képest) megújulóenergia-felhasználásból származzon.”

Hogyan lehet hozzászólni?

A jogszabályi rendelkezéseknek és az energiahatékonyságról szóló irányelv előírásainak megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából elkészült a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia és annak tervezetéről szóló környezeti vizsgálati jelentés. Ezek az anyagok 2014. szeptember 11-től megtekinthetők a www.kormany.hu honlapon.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégiával és annak tervezetéről szóló környezeti vizsgálati jelentéssel kapcsolatos észrevételeket, véleményeket 2014. október 11-ig várja a szaktárca az orsolya.ozsvart@nfm.gov.hu és a jogifo@nfm.gov.hu címekre. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetét a környezeti vizsgálat során kapott véleményekkel és észrevételekkel kiegészítve várhatóan 2014 októberében nyújtja be a fejlesztési tárca a kormány elé.

Forrás: http://www.portfolio.hu