KenderBeton – Történeti áttekintés :

2000 éves kendertégla történelem

 

3000 – 4000 évvel ezelőtt a kendert már termeszti és használja az Emberiség. Az első ismert szőtt anyag nyilvánvalóan kenderből készült, amelyet az időszámításunk kezdete előtti nyolcadik évezredben készíthettek.

A kenderrel foglalkozó szakirodalom nagy része (azaz a régészet, antropológia, filológia, közgazdaságtan, történelem) egyetért abban, hogy időszámításunk előtt több mint ezer évtől kezdődően egészen az időszámításunk szerinti 1883-ig a kender, vagyis a marihuána volt bolygónk legelterjedtebb mezőgazdasági növénye, és feldolgozása a legfontosabb ipara, amelynek számos ágazata sok ezer féle terméket állított elő: a Földön termelt rostok, textilek, lámpaolaj, papír, tömjén és gyógyszerek döntő többségét. Emellett a fontos, emberi és állati fogyasztásra szánt étolajnak és fehérjéknek elsődleges forrása volt. Abban is egyetért gyakorlatilag mindenki, hogy a marihuánát szinte minden vallás és kultusz is felhasználta, a mintegy hétféle, leginkább elterjedt hangulat-, elme-, vagy fájdalombefolyásoló szerként, pszichotropikus, vagy pszichedelikus (bizonyos elmeállapotokat létrehozó vagy kitágító)  szentség egyikeként. 

1000 – 1900 a kendert számos országban használják szerte a világon. Kenderrosttermelésre, kötél, vitorla, ruházat és a papír alapanyagaként. A magjait hasznosítja a kozmetikum, élelmiszer-és gyógyszeripar.

1900 – kb. 1960 A kender termékek kezdenek helyettesíthető szintetikus anyagokkal lecserélődni (műanyag, nylon , stb )

1960 – tól az ipari kender termesztését újra több ország legalizálja, köztük Franciaország, Spanyolország, Németország , Hollandia, Egyesült Királyság, Kelet-Európa, Kína és Kanada. A rostok, szálak elsősorban papír-és ruházati cikkek és később az autó-és műanyagipar számára termesztik. Kender magvakat továbbra is a kozmetikai-, élelmiszeripar alkalmazza és az ital- és a gyógyszeripar.

1990-es években a szár fás része, a pozdorja miután eltávolították a rostokat, igen kihasználatlan volt. Maximum állatok alá alomnak volt tökéletes, vagy fűtés céljából eltüzelték. Egy francia férfi Yves Kuhn  felfedezi a lehetőségét, hogy a szár mint épület és szigetelőanyag is megállja a helyét.

A szokatlanul magas szilícium-dioxid tartalma miatt ellenáll mindenféle időjárási körülmények, különösen a páratartalomnak. Mésszel keverve kristályosodik és se nem rothad se nem ég. Az első ház megépül Franciaországban teljesen a kender anyagból.

Több cég, melynek  többsége Franciaországban található megkezdi a kenderrel való szigetelést is. Ezzel párhuzamosan tesztelik az első kenderből készült téglát is.

1994-ben Yves Kuhn összeáll Jorgen Hempel-el Franciaországban és együtt kezdeményezik a nagy K+F programot. Kuhn csinálja a keverékek különböző kombinációit mész és egyéb természetes anyagok , hogy optimalizálja a végtermék termikus hatását, míg  Hempel azon dolgozik hogy javítsa az alkalmazás technikáját, azzal a céllal, hogy építési és szigetelés hatékonyságát és versenyképességét növelje. A következő években Angliában is házak épülnek kenderből és több száz házat és épületet szigetelnek a kender keverékkel.

Rendkívüli jellemzőket bír mint hő-és páratartalom szabályozó. Szigetelőanyagként terjed egész Európában, jobban teljesít, mint bármely más anyag a piacon. Kutatási programot indítanak , hogy szabványosítsák ezt az innovatív terméket. Kender egyesületek jönnek létre mind Európában, mind Észak-Amerikában.

A legismertebb egyesület Hemp International, székhelye Írország és élén Steve Allin,  lelkes védelmezője és támogatója a kender ház technikáknak. Allin írt egy könyvet a témáról, és rendszeresen tart
szemináriumokat Európában.

Több kutatási program indult az Egyesült Királyságban, célja, hogy vizsgálja a kendermix rendkívüli termikus és a páratartalom szabályozó tulajdonságait, illetve különböző teszteknek vetik alá.