Építő: Chris Foraker
Hely: Aprovecho, Cottage Grove, OR(USA)
Dátum: 2011 Augusztus – 2012 Július

Amikor egy zöldebb gondolkozású építészmérnök játszik az anyagokkal és a fenntartható építészetnek szenteli egy kis idejét, akkor ilyen dolgok születnek.

Ez a projekt a Aprovecho’s ‘Sustainable Shelter Series’ keretein belül valósulhatott meg, ami egy pályázat volt a fenntartható építészeti lehetőségek kutatására. A ház 14 négyzetméter, ami elég kicsi ahhoz, hogy a költséges engedélyek nélkül megépülhessen. Különféle természetes építőanyagokból épült fel, hogy oktassák, modellezzék a lehetőségeket.

 

Az padlástér – Osztott tér, meleg hangulatot árasztó színek, és az agyaggal történő vakolás a legsimább felületet adja amit ember valaha érinthet.

Max Edleson – cserépkályha design

Igazán stílusos délre néző tapasztott ablakok

A vakolat színével volt egy kis nézeteltérés, végül mindenkit megnyertek a meleg tónusokkal

A napfény ajtóval fejezték be az épületet

Hogyan készült?

Az épület egy fa keretes japán szél-merevítő szerkezetre épült. Ez az alternatíva egy elegáns módja a teherviselő szerkezetnek.

A japán favázas szél-merevítő

Négy különböző szerkezetű falból áll az épület:

Szalma bála az észak-fal, ahol a legtöbb szigetelésre van szükség. A bálák halmozottan kerültek egymásra, mint a téglák, majd bambusszal tűzték össze. Ez a rendszer jó, a falak nagyon gyorsan felhúzhatóak, a hátránya viszont hogy tovább tart vakolat elkészítése.

Szalma agyag keveréket(vályog) használtak a keleti és nyugati falakhoz. A keveréket tömörítés, és a kivehető formák eltávolítása után könnyű vakolni előkészítés nélkül.

Fa aprítékot használták a déli falon. Ez a falrendszer faapríték agyaggal keverve. A “slip chip” rendszernek is szükséges olyan forma, amelybe tömöríthető. Mindezt nád ágyra építették.

Kenderbeton volt az utolsó falnál használt rendszer. A kender fal kender szár és (NHL – hidraulikus mész) keverékéből áll, lazán zsaluk közé tömörítve.

A keleti, déli és nyugati falaknál, a “Larson rácsos” rendszert használták, megszüntetve a hőhidakat.

 

Szalma bála falak, illetve láthatjuk a “Larson rácsot” jobbra.

 

A tömörített könnyű szalma – agyag keverék

A szalma-bála falakat azonnal lehet vakolni. A vakolat agyag – homok – szalma jól eltalált elegye. A vályog falakat ki kell szárítani mielőtt vakolnánk. Amíg erre vártak, elkészítették a tetőt.

A tetőn a szarufák ferdén vágva, továbbra is a japán stílusnál maradva

Hagyományos fém tető az északi oldalra, ere lesz esővíz gyűjtő tartály. A déli oldalon egy zöld élő tető kerül telepítésre.

Az utolsó rész az épületnél a földes padló volt. Miután egy réteg vízelvezető kavicságy és szigetelő vulkanikus kőzetet lefektettek, akkor öntötték a 4 inch földes padlót. Ez ismét homok, agyag és szalma keverékéből. Ez a padló jó hőtároló szerepet tölt be, hűvös nyáron – meleg télen.

 

Az öntött földes padló