Dorit Przyeorowski és Steffen Welsch a Steffen Welsch Architects építészei tervezték a Thornbury(AUS)-ben található házat, mely kiemelt hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A ház egy kert része kettős kihasználtságú, közös otthont jelent három generációnak. Mi a különleges ebben a házban amellett, hogy a passzív napenergia-hasznosítás jegyében épült? Kombinációja a döngölt föld hőtároló képességének  és a favázas kender fal kitűnő hőszigetelő tulajdonságának.

“Mindenki mosolygott és nevetett, ha meghallották, hogy a kendert mint építőanyagot fogjuk használni, mert összekötik a marihuánával, de ez teljesen más, nem alkalmas arra hogy elszívja azt bárki is…” Mr. Walesi

Úgy gondolják, hogy a jövőben a kicsi és közepes lakóházaknak lesz létjogosultsága, melyeknél kiemelt szempont lesz az energiatakarékosság és a minél kisebb öko lábnyom. A kendert ami a növekedése során rengeteg CO2-t köt meg, összekeverik mésszel és vízzel, majd zsaluzatba öntik, mint tették azt mindig is a földből, vályogból készült épületek esetében.

Ms McGeachen szerint az anyag erős, tartós és időjárásálló. Télen meleg, nyáron hűvös lesz. A ház nem csak egy kitűnő példája a fenntartható építészetnek, de kimondottan tetszetős is. A csodálatos szerkezetnek kiemelve fontosságát, sok helyen meghagyták vakolatlanul a kenderfalakat.