KenderHázat építeni gyors és egyszerű, és az idő múlásával egyre keményebbek a falak!

Európa szerte, ahol már régóta belátták igenis fontos a fenntarthatóság építészeti területen is, sok-sok kenderből készült ház épül. Csehországban ez az első, mely jelenleg építési fázisban tart, jövőre szeretnék befejezni.

“Építem elsősorban magamnak és családomnak, egy éves fiamnak, hogy legalább az idő egy részében egészséges környezetben, friss tiszta levegőben élhessünk boldogan.” mondta Marek a tulajdonos

Kender mixelése, amit Lengyelországból kellett importálni.

Kender mixelése, amit Lengyelországból kellett importálni.

A Cseh Köztársaságban nem lehetett az alapanyagot, a kender fás részét (pozdorját) beszerezni ezért Lengyelországból kellett importálni, de még így is jobban megéri mint bármi mással építkezni.

Marek Sedivy építtető több éve kutatta a technikát mielőtt belevágott, sok segítséget kapott egy barátjától aki Kassán(SK) már több éve él szeretett kenderházában.

Marek szerint számos előnye van ezen diffúziós szerkezetnek, többek között a penészedés teljesen kizárt, nincs semmi hőhíd probléma, újrahasznosítható, kiváló hő- és hangszigetelő, magas a hőtehetetlensége, természetes, és gyors az építése.

Az alap a ház a klasszikus fából készült szerkezet.

Az alap a ház a klasszikus fából készült szerkezet.

 A faszerkezetre elég volt két hét (négy fő dolgozott rajta), majd négy hét alatt öntötték ki a kenderbetont 5-6 emberrel. A kender beton nagyon gyorsan köt, 12 óra elteltével az öntőforma, zsalu eltávolítható. Nincs semmi kémiai adalék, környezetszennyező, vagy egészségre kockázatot jelentő anyag hozzáadva.

Mitől lesz egyre keményebb? Attól hogy a kender pozdorja nagymértékben porózus fás anyag, és nagy mennyiségben tartalmaz szilícium-dioxidot, ez mésszel keveredve reakcióba lép, beindul egy hosszú ásványosodási, mineralizációs folyamat. Ez az ami azt eredményezi, hogy idővel a mészkő keménységéhez közelít a kész kenderfal. A természetben nem ismeretlen az ún. petrifikációs azaz kiégéses megkövesedés folyamata, lásd növényi fosszíliák például.

Készen áll, hogy túlélje a telet.

Készen áll, hogy túlélje a telet.

Számításaik szerint egy hektár föld képes akár 10 tonna kendert kitermelni (ennek 60%-a körülbelül a pelyva). Egy házhoz körülbelül 12-15 tonna pelyva szükséges, ami azt jelenti, hogy két hektáros terület elég hozzá.

roller pan mixer

Az egyetlen nagyobb beruházásuk az volt, hogy beszereztek egy pan mixert, mert enélkül az építkezés sokkal tovább tartott volna, a mixer háromszorosát keveri a hagyományos betonkeverőknek.