Kendermagos csirke! Ugye halottunk már róla? Régi magyar közkedvelt fajta, azonban itt most nem ez az érdekes, hanem hogy őseink kik még tudták mit tesznek az asztalra, gyakran és előszeretettel szórtak kendermagot a baromfiudvarra. Vajon miért?…

 

Egy friss német tanulmány szerint kendermag fogyasztás hatására a baromfiak sokkal gazdagabb tápértékű és egészségesebb tojásokat produkáltak a kísérletek során.

(Fotó: Woven Meadows Farm)

Míg a gazdák gyakran adnak len vagy Chia magot (mindkettő gazdag omega-3 zsírsavban) – a tojótyúkoknak, kendermag ritkán szerepel napjainkban az étlapon.

A kender termelés világszerte újra emelkedik, így a kutatók a Német Szövetségi Kutatóintézet Állategészségügyi karán megvizsgálták, hogy a kender feldolgozás melléktermékeit hogyan lehetne használni, mint egy alternatív takarmány-kiegészítő.

Egy Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági(Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit) fórumon megjelent tanulmány bizonyítja, hogy takarmány kendermagot biztonságosan lehet adagolni a baromfitáphoz, így a tojás a beltartalmában és a tojássárgája zsír összetételében kedvezőbb élettani jellemzőkre tesz szert.

Kendermag pogácsát, a kendermagolaj sajtolás melléktermékét hasonlították össze repcepogácsával (népszerű takarmány-kiegészítő) és a kevésbé gyakori lenmaggal.

Bár ez a tanulmány volt az első amely összehasonlítja a kendert más omega zsírforrásokkal, hasonló eredményeket értek el az elmúlt években a kendermaggal és a kendermag olajjal az University of Manitoba(Kanada) egyetemen. Akár 20%-os takarmány kiegészítés, bármiféle negatív hatás nélkül a tyúkokra.

A legújabb tanulmányok szerint azok a tyúkok amelyeket kendermaggal is etettek, a legnagyobb tojástömeget produkálták. A tojás sárgáját is gazdagabb lett  omega-3 zsírsavban.

Kender