…szól a népi bölcsesség. De ki mondhatja el ezt manapság magáról? Hogyan lehet idegeinket a kötél szakítószilárdságához hasonlóra erősíteni? Mit szólna hozzá, ha a textilműhely egyik alapanyagát használnánk fel erre? A kendert!

Nem, nem. Nem a vadkenderre gondolunk, hanem a hasznos házi kenderre, vagyis a Cannabis Sativára.

Ez a magas tűrőképességű növény évszázadok óta hű társa az emberiségnek. A házi kendert már az ókorban is termesztették, ugyanis magasra növő szára miatt kiváló minőségű rostszálakat lehet belőle kinyerni, amelyből a textília, vászon, kötél, cérna készül. Sőt mi több, az emberek számára élettanilag is igazán hasznos ez a növény.

De mi bújik meg a rostok mögött?

A házi kender – népies elnevezése szerint a vaddohány – levelét, magját és virágát lehet felhasználni gyógyítási céllal. Vegyük szépen sorra, mi mindenre jó a házi kender!

kender_3.jpg

Felhasználásának egyik formája étrend-kiegészítőként történik. A kender magját a zabkásához hasonlóan készíthetjük el, így egy kissé diós ízű, fehérjében gazdag ételt kapunk. De akár a magból hidegen sajtolt olaját is fogyaszthatjuk naponta kis adagokban. A kenderben található Omega-3, Omega-6 telítetlen zsírsavak ugyanis jótékony hatást fejtenek ki az érrendszerre, egyensúlyban tartják a vércukorszintet, segítik a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, mindemellett erősítik az immunrendszert, csillapítják a görcsöket, a hasfájást, de még az onkológiai kezelések mellékhatásait is enyhítik.

kender_2.jpg

Kenőcsként külsőleg is alkalmazhatjuk gyógyításra a kendert.Krémként sebekre, gyulladt, krónikus bőrbetegségekre használhatjuk, és még az ízületi fájdalmak enyhítésére is. Itt kell megjegyezni, hogy sok csodatévő, selymes bőrt ígérő kenceficével szemben a kender valóban hatékonyan ápolja a száraz bőrt.

Teaként számos ízesítésben megtaláljuk már a kendert a herbáriák, drogériák polcain.Főzete nyugtató hatású, igazi kötéllé varázsolja idegeinket. Legyen akár egy stresszes nap, akár egy migrénes fejfájás, vagy éppen levertség okozta kedvetlenség, a házi kender teája hatékony segítség lehet számunkra.

kender_4.jpg

Forrás: skanzen.hu