Zöldtech * 2012.08.07

A klaszter számításai szerint kistérségenként 800 millió-1 milliárd forint beruházással 40-50 munkahelyet lehetne teremteni a helyben termelt kender feldolgozásával, a kinyert rostokból hőszigetelő anyag és kenderbeton készíthető.

Nyugat-Európában vannak olyan készház-gyártók, amelyek zöld anyagokat használnak. Így például üveg- vagy kőzetgyapot, illetve polisztirol hab helyett kender- vagy gyapjúgyapottal, illetve tejsavóval kezelt faforgáccsal szigetelik az épületeiket. Ezek a házak drágábbak, viszont a környezettudatos vásárlók hajlandók a többletet megfizetni.

Ebbe a sorba illeszkedik az ArchEnerg terve. Kalkulációjuk szerint a helyben termelt kendert kistérségenként érdemes feldolgozni. A kenderből kivont rostokból hőszigetelő táblák, illetve betonelemek állíthatók elő.

A kenderkóró előzetes feldolgozását végző üzem 300 millió forintos beruházással 10 új munkahelyet teremt. Az itt készült építőipari alapanyagot – a rostot és a pozdorját – feldolgozó üzemek további 500-600 millió forintos beruházással, újabb 35-40 embernek adhatnak munkát. Ezeknek az üzemeknek a kiszolgálása már 800-1.000 hektár termőterületről biztosítható.

A kenderrostból készített hőszigetelés nem csak készházak, hanem meglévő hagyományos épületek utólagos hőszigetelésére is használható.

Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter 2007 márciusában alakult. Jelenleg 48 taggal, 13 további partnerrel, valamint kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolattal rendelkezik. Működésének célja, hogy egy olyan megújuló energiaforrásokon és energiatudatosságon alapuló gazdasági-társadalmi modell kialakítását segítse, amely mind a zöld ágazatokban tevékenykedő vállalatok, mind pedig a társadalom egészének érdekeit szolgálja. (MTI)