Lázár Antal DLA, Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár különleges passzívházat tervezett Budajenőn. A fokozottan energiatakarékos piramisház rendhagyó építészeti formálásával véleményünk szerint az egyik legszebb magyar passzívház jelenleg. 

Az épület rövid bemutatása

Egy lakó- és egy gazdasági épület (az építtető bionövényeket termeszt) kettőséről van szó, melyeket egy nyaktaggal kötöttek össze. A ház tervezése abból a gondolatból indult ki, hogy az épület a természet folytatása legyen, mintegy abból nőjön ki. Több variáció után alakult ki a terv végleges formája. A lakó és a gazdasági funkció külön épületbe kerülését a hatósági előírások tették szükségessé.
A ház szép bizonyítéka annak, hogy a passzívház-technológia nem korlátozza az építészeti megformálás szabadságát. Különlegessége az épületnek a nagy, egybefüggő, galériázott belső tér.  A kezdeti elképzelés szerint a külső burkolat anyaghasználata teljesen egységes lett volna, 5×3 centiméteres vörösfenyő lécburkolattal. Ezzel szemben végül a lakóépület kanadai vörös cédrus zsindelyburkolatot, a gazdasági rész pedig fémlemezburkolatot kapott. A zsindelyburkolat kezeletlen, idővel szürkére fog színeződni.
Az árnyékoló rolók gépi működtetésűek. A melegvíztermelés, a fűtés és a hűtés hőszivattyúval történik, az elektromos energiát a gazdasági épületen lévő napelemek adják. Az épület a PHPP-számítás szerint teljesíti a passzívház követelményeket, hivatalosan azonban nincs minősítve. A tervezés 2007-09 között majdnem két évet vett igénybe, a kivitelezés viszont 2009-2010-ben, nem egészen 14 hónap alatt lezajlott.

Nagyvonalú belső terek

A ház tervezése abból a gondolatból indult ki, hogy az épület a természet folytatása legyen, mintegy abból nőjön ki. Még több lenyűgöző fotó, tervrajzok és metszetek a Green Press Blogon >>