A CYLAB INTERNATIONAL kanadai kender-feldolgozó cég azt tervezi, hogy áthelyezi a gyártási műveleteket Kínából Dél-Albertába. Cylab International szerint, ha véglegesítik a terveket, 32.000.000 dolláros üzem épül, ahol a kender rost feldolgozásra kerül. Különböző termékeket, többek közt építőanyag, állati alom és a bioüzemanyag feldolgozást terveznek. Az új Albertai helyszín várhatóan 2015-re lesz termelőképes és a 70 embernek biztosíthat munkát.

A Cylab Kínában nyolc éven át üzemelt, ahol a termékeket az amerikai piacra gyártotta. A vállalat azt reméli, hogy csökkennek a szállítási költségeik ha áttelepülnek Kanadába.

Kanadai gazdák rekord mennyiséget veteményeztek a tavalyi évben kenderből: 66.671 hektáros.

Alberta az egyik legnagyobb kender-termelő tartomány az USA-ban, és támogatja az új bioanyagokat, olyan szervezeteken keresztül mint az  (AITF).

Egy másik kenderfeldolgozó a Stemia azt is vizsgálja, hogy hozhatnának létre egy új létesítmény Dél-Albertában, kendertermékek előállítása az építőipar, az autóipar és a papíriparban.

Kanada az Egyesült Államokban elsődleges a kender kutatásban. Az ipari kender elsődleges és Alberta élen jár benne, állítja Dr. Jan Slaski, aki segített fejleszteni a termelést több mint egy évtizede. Tervek szerint 100.000 hektár lesz Kanadában az idén, mondta Jan a növény fiziológus.

 

hemp-up

A kender számos felhasználása…

Kendermag különféle élelmiszerek, gabonapehely, desszertek adaléka, és a tejet helyettesítő anyag lehet. Sör, és még vodka is készül belőle. Hidegen sajtolt olaja, amelyet használnak a szappanok, a bőr-és hajápoló termékek, valamint a festékek és kenőanyagok előállításához, nagyon hasznos és egészséges a szervezetnek.

hemp-upu

Kender és len szálak feldolgozása ugyanazzal a berendezéssel történik, de csak kendert rostot használják az erózió elleni anyagként, kerti talajtakarónak, vagy állati alomként. Megkeverve mésszel hempcrete mint a könnyű építőanyag lesz belőle. Ez kiváló hang-és hőszigetelő, de egyben páraáteresztő is. A kender növény rostját fel lehet használni az alacsony minőségű papír előállításához is, mint történt évszázadokig.

A hosszú háncsrostokból szőnyeg valamint biokompozit készül. A könnyű műanyagként használt kenderforma high-end jármű belső, ill. teherautó előtető lesz. A kender textil vonzza vásárlókat, tartós és természetes, és kényelmesebb, mint a szintetikus keverékek.

Mindez így van, és egy izgalmas jövő áll előttünk, mondta Slaski.

Dr. Jan Slaski és Dr. John Wolodko of Alberta újít-Technology Futures kutatásokat folytat kenderrost termékek az Edmonton laborban.  (Fotó: AITF)
Dr. Jan Slaski és Dr. John Wolodko (Alberta) kutatásokat folytatnak kenderrost termékekkel az Edmontoni laborban. (Fotó: AITF)