Egyszer talán elmondhatjuk: IGEN, SIKERÜLT…Egyszer talán mi is részese lehetünk egy emberbarátibb nem olyannyira profitalapú és műanyag környezetnek, ahol újra az ember és annak egészsége, jóléte lehet a fontosabb, szimbiózisban a fenntartható környezeti értékekkel.

Szerencsére az elmúlt két évben rengetegen érdeklődtek. Sokan akarnak építkezni, és egyre többen úgy, hogy az egészségükre is gondolnak, mindamellett hogy lehet olcsóbban, hatékonyabban, zöldebben, nem a nagy multik, hanem a hazai termelők zsebét gyarapítva, okosan tenni mindezt. Ki szeretne befőttesüvegben lakni!? Hát mi nem… Minden második kérdés az hogy hol lehet ezt megvenni  és mennyibe kerül. De egyenlőre nem ennyire egyszerű a történet. Működő magyar kenderipar nélkül nem fenntartható, nem gazdaságos és nem is kivitelezhető jelenleg még a technika. Nem titkolt célunk, hogy ezen változtassunk és rávilágosítsunk arra amire nyugaton már rég rájöttek.

Felfedezte a kendert az építőipar, ez nem kérdés. A szakértők már az ipari növény termesztésének újraindítását vizionálják. Csongrád megye volt a magyar kenderipar egyik bölcsője, mostanra azonban már csak a muzeális tárgyak maradtak meg. Ahhoz, hogy a rostig eljussunk, több millió forint, legalább 500 hektáros terület, többszáz ember munkája kellene – ezt csak állami segédlettel lehetne megvalósítani.

Örömmel jelentjük: valami beindult… Köszönjük minden olvasónknak az eddigi támogatást!! 

Az elmúlt időszakban az alábbi hírek jelentek meg a hazai sajtóban:

 

Újra indulhat a nagylaki kendergyár!?

Gyarmati András, polgármester arra kérte Lázár Jánost, hogy olyan pályázatokat írjanak ki, melyek lehetővé teszik, hogy a nagylaki kendergyár újraindulhasson, mivel így munkahelyek teremtődnének.  Az országgyűlési képviselő azt mondta, a kormányzat érdeke, hogy az újraiparosítás megtörténjen, főként a könnyűipari ágazatban. Megpróbálunk támogatást biztosítani ahhoz, hogy a gyár újra induljon.

 

Forrás: promenad.hu; makoVTV

A kenderipar is fejlődésnek indulhat Csongrád megyében

A Csongrád Megyei Közgyűlés leköszönő elnöke, Magyar Anna szerint a kenderipar is fejlődésnek indulhat a következő években a térségben, elmondta, hogy Csongrád megye fejlesztésére összesen 78 milliárd forintos külön keret áll majd rendelkezésre.

 Forrás: VTVSzeged

A kenderfeldolgozás nyithat új lehetőségeket Csongrád megyében

agrar_kh02_gs

“A megyének rendkívül fontos a munkahelyteremtés, valamint az, hogy a már meglévő tudásra építkezve fejlődőképes ágazat épülhessen ki” – mondta a konzultáció előtt tartott sajtótájékoztatón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Egy ilyen kitörési pontnak említette a kender termesztését, amely nemcsak új munkahelyeket jelenthet, de a már meglévő mezőgazdasági hagyományokra alapoz. Az innováció területén is nagy lehetőségekkel bír a kender, amelyet az élelmiszeriparban, építőiparban, sőt akár a gépkocsigyártásban is hasznosíthatnak.

Forrás: http://szegedma.hu/

Az újrafelfedezett kendertermesztés – Mélykút (hírTV)

 Forrás: mno, hirTV

Ipari-kender projekt Szécsényben

Forrás: Szécsény Városi Televízió