Energiaszámla – Lassú szemléletváltás

Az ezer négyzetméteres középületek tervezésénél, felújításánál és bővítésénél 2013. január 9-től, a többi épület esetén július 9-től meg kell vizsgálni a megújulóenergiás, gázmotoros, távfűtéses-hűtéses, illetve hőszivattyús energiaellátás lehetőségeit –derül ki az energiatanúsítványról szóló rendelet belügyminiszteri módosításából.

Emellett zárt égésterű kondenzációs gázkazán telepítését javasolják, a 100 négyzetméteresnél nagyobb épületekben pedig kötelező lesz a kazánból kijövő víz hőfokának a külső hőmérséklettől függő szabályozása – írja az MTI.

A kormány fokozatosan szigorítja a szabályokat, mivel az EU területén 2020-tól már csak passzívház készülhet. Ez olyan épület, amelynek egy négyzetméternyi lakófelülete egy szezonban 15 kilowattóra energiával már kifűthető. Antonio Tajani ipari biztos szerint ehhez az építőipari befektetések, a képzés, illetve a szabványosítás ösztönzése, valamint a forráshatékonyság javítása szükséges.

Ötletekből nálunk sincs hiány. Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter például az ipari kendert ajánlja. A kiemelkedően jó hőszigetelő kenderbetont nemcsak környezetbarát biopasszívházak építéséhez, hanem felújításokhoz is ajánlják. Az alacsony narkotikumtartalmú növény termesztése számos kistérséget is felfuttathat. A klaszter nemrég pályázott egy kísérleti felmérés megvalósítására. A budapesti műszaki egyetem hallgatói pedig a passzívházak madridi versenyén egy 45 négyzetméteres, könnyűszerkezetes, nullafogyasztású épülettel indulnak.

Az építészet mellett ugyanakkor legalább ilyen fontos a napi fogyasztás tudatos megtervezése. Ez legtöbbször még pénzbe sem kerül. Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke szerint a háztartások tájékoztatásával szemmel látha tóan változhatnak az energiafogyasztási szokások. Júniusban hat nagy energiaszolgáltatóval indítottak közös tájékoztató kampányt. Közleményük idéz egy kanadai tanulmányt, mely szerint fogyasztásmérők felszerelése után a háztartások fogyasztása átlag 10 százalékkal mérséklődött. A villannyal fűtők esetében kiemelkedő, 16,7 százalékos eredményt mértek. (Ugyanakkor a klímaberendezést működtetők kevésbé hajlottak a változtatásokra.) Észtországban az Ericsson – mint a svéd cég közléséből kiderül – nyolc év alatt 630 ezer, úgynevezett okosmérő telepítésére kapott megbízást a legnagyobb helyi áramszolgáltatótól. Ezek a berendezések nem csak a fogyasztónak nyújtanak részletes fogyasztási adatokat, a szolgáltatóknak is lehetővé teszik a távoli leolvasást, vezérlést, vagyis a költségcsökkentést. Magyarországon az energiaszolgáltatók most néhány ezer okos mérőóra telepítésével gyűjtenek tapasztalatokat.

A Dome Facility Services Group Kft. jelentése alapján van még mit javítani a honi szemléleten. Noha januártól kötelező, a lakás fogyasztási adatait tartalmazó energiatanúsítvány még most is csak az adásvételek töredékében kerül elő. (Bérbeadásnál 2015 végéig önkéntes a beszerzés.) Sokan még mindig csak egy újabb felesleges költségnek tartják a dokumentumot, amely valójában hiteles információforrás az ingatlan fenntartási költségeiről, és hasznos lehet a felújítások tervezéséhez – mondja Baráth Géza, a cég szakembere.