Emberség. Egyenesség. Hihetetlen lelki erő és kitartás. Lendület. Humor. Bátorság. Bölcsesség. Péterben mindez egyben megvolt. Élete példaértékű: legyünk minél többen ilyen önzetlen kis szigetté ezen a tengeren, hiszen valamennyien érezzük, mekkora szükség lenne rá…

Ő ebben a hamis, képmutató világban képes volt egyenes, nyílt, őszinte és bátor Ember maradni, az elveihez ragaszkodni akkor is, ha néha szemben úszott az árral. Talán éppen ezért volt akkora húzóereje, ezért voltunk oly sokan körülötte. Olyan volt, mint egy bölcs sziget az ostoba világtengeren: mi, a tengerben kapálódzók néha megpihenhettünk általa, erőre kaptunk tőle ahhoz, hogy tovább ússzunk. 

A Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület vezetőségének tagjaként meghatározó szerepet vállalt a tömegkályha technológiájának magyarországi meghonosításában és továbbfejlesztésében. Ez irányú munkásságát nemcsak hazai berkekben, hanem külföldön is elismerték. A tömegkályha-építés egyik dán nagymestere is felfigyelt innovatív megoldásaira, így meghívására többször vett részt különféle nemzetközi projektekben, így egy dániai tömegkályha-oktatóközpont felépítésében is.

Széleskörű oktatási és szemléletformáló tevékenységet folytatott. Írásai nem csak az interneten jelentek meg − ahol több tömegkályhás oldalt is kézben tartott −, de tanulmánykötetben és szaklapok hasábjain is publikált. Nagyszerű előadóként rendszeresen tartott az ökofilozófia mélységeibe is bepillantást engedő egyetemi foglalkozásokat az ELTE környezetföldrajzos hallgatói számára. Emlékezetesek maradnak előadásai is, így a Humusz Zöld kalandozások sorozatában, különösen nagy érdeklődés mellett megtartott, inspiráló bemutatója.

Két és fél órás videó fenntartható életmódról, építkezésről de főleg a tömegkályhákról.

“Dolgom volt, sietnem kellet, de úgy gondoltam belenézek egy picit, nem tudtam abbahagyni… Kétszer megnéztem aznap… Mintha a saját gondolataimat hallanám vissza egy embertől aki már nem lehet köztünk sajnos, egy Ember aki hiányzik, annak is aki nem ismerte, egy Ember ki a halála után lett Barátom.”

Nyugodj Békében Szalai Péter