Jelentősen csökkentheti a lakások fűtési költségeit az a debreceni találmány, amely második díjat kapott a szegedi IDEA 2013 Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállításon.

 

Kukoricza János debreceni feltaláló a kiállításon először lépett a szélesebb szakmai nyilvánosság elé Thermo Drapes hűtés-fűtés kiegészítő rendszerével, és szabadalommal védett eljárása komoly szakmai elismerést kapott.

A Thermo Drapes az épület külső falain elhelyezett, folyadékkal feltöltött csőhálózatból, egy földalatti, ugyanazzal a folyadékkal feltöltött csőrendszerből, valamint egy keringtető szivattyúból áll. Egy 100 négyzetméteres lakóépület esetében mindössze 40 liter folyadék kering a rendszerben gravitációsan, illetve – ha szükséges – a szivattyú segítségével. Az áramfogyasztása csak annyi, amennyit a keringtető szivattyú és a vezérlés fogyaszt – ismertette Kukoricza János.

Alföldi talajtani kutatásokra alapozva a térségben agyagrétegbe helyezik el a földalatti csőrendszert, amely átlagosan 15 Celsius fokon tartja a benne keringő vizet. Ezt a hőmérsékletet átveszik az épület külső falai, így akár karácsonykor is csupán néhány fokot kell a hagyományos fűtéssel rásegíteni ahhoz, hogy kellemes hőérzetük legyen a házban tartózkodóknak – mondta a feltaláló.

A rendszer bármilyen talajviszonyok között alkalmazható, csak mérésekkel meg kell határozni melyik az a talajréteg ahol legoptimálisabb a földalatti csőrendszer elhelyezése.

Forrás: MTI/hvg

A Thermo Drapes kihasználja a földalatti és földfelszíni hőmérséklet-különbséget, az építmény hűtésének és fűtésének kiegészítésére. A rendszer áll az építmény külső oldalán elhelyezett folyadékkal feltöltött csőhálózatból, keringető szivattyúból és a föld alatt elhelyezett ugyanazzal a folyadékkal feltöltött csőrendszerből. A rendszerhez fejlesztett vezérlő segítségével a hűtés és fűtés üzem egyszerűen szabályozható és a pillanatnyi értékek megjeleníthetők. Továbbá lehetőség van WEB-en keresztüli épületdiagnosztikára is.

A szabadalmaztatott Thermo Drapes rendszer elsősorban lakó és középületek hűtési és fűtési rendszereinek kiegészítőjeként alkalmazható. A meglévő fűtési rendszerek mellet magas komfort érzetet és energiatakarékos működést biztosít. Bármely fűtési módhoz (hőszivattyú, kandalló, vegyes tüzelésű kazán, gázkazán, stb.) és hűtési megoldáshoz illeszthető. Hűtést kiegészítő alkalmazás esetén nem kelt hideg kellemetlen légmozgást. Fűtést kiegészítő módban a legideálisabb puffer megoldást jelenti.

A környezet hőmérséklet különbségeit kihasználva, minimális villamos energia bevitellel hűtjük az építmény külső határoló szerkezetét.

Az építmény külső oldalán a külső hőszigetelés alatt elhelyezett csőregiszterben folyadékot keringetünk. A keringtetett folyadék alacsonyabb hőfokú mint az ott mérhető hőmérséklet, ezáltal egy hidegebb hőfüggönyt hozunk létre, amely hűti az építmény szerkezetét, biztosíva az alacsonyabb belső hőmérsékletet.

A falban lévő csőregiszter közvetlen összeköttetésben van egy külső,alacsonyabb hőmérsékletű, talajban vagy vízben elhelyezett kollektorral. Az építményből érkező hőenergiát a kollektor átadja a környezetének, biztosítva a szükséges hőmérséklet különbséget. A műszaki tartalom és kialakítás miatt rendkívül megbízható, környezetbarát és üzembiztos a rendszer. A rendszer automatizált, érzékenysége és beavatkozási értékei állíthatóak, adatgyűjtő és épületdiagnosztikai rendszerekhez kapcsolható.

Forrás: thermodrapes.hu

Videóban szereplő adatok:

EPS lap költség és vastagság összefüggése