Napjainkban az épületek többségét úgy tervezik, hogy azok energetikai szempontból maximálisan megfeleljenek a megrendelők igényeinek, de szinte alig foglalkozik valaki egy sokkal fontosabb területtel, a bentlakók egészségével.  Tökéletes megoldásokat találhatunk rá, hogyan spóroljunk minél többet lakóterünk fenntartásával kapcsolatban, úgy, hogy még a környezetet is védjük közben. Ezen nagyon helyes és ésszerű törekvéseink káros hozadéka lett sajnos a “beteg épület” szindróma.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már 1983 azonosította a beteg épület szindrómát (angolul Sick Building Syndrom). A Tünetegyüttes lényege, hogy bár az adott épületen belül a szennyező anyagok koncentrációja nem haladja meg az egészségügyi határértéket, hatásuk összességében mégis kellemetlen.

Levegő – éltető táplálék vagy betegségek forrása?

Egy felnőtt kb 15x lélegzik percenként, egy kis gyermek 15-40 között. Ez egy felnőttnél így egy órára vetítve 900 légzésszám és 20.000 felett egy nap. Ehhez hozzájön még, hogy életünk több mint 80%-át töltjük zárt terekben. Könnyen belátható tehát, hogy az egészséges otthonok előfeltétele a tiszta, káros anyagoktól mentes beltéri levegő.

És akkor a rideg valóság…

Svájc már több mint 10 éve büntetőadókkal sújtja azokat az építőanyagokat, melyek káros anyagokat párologtatnak lakótereink felé, védve ezzel a lakosságot a lakótereinkbe beszivárgó egészségkárosító vegyületektől!

Tudatos Vásárlók Magazin: Egészségkárosító anyagok jelenlétét vizsgálta, beltéri fehér falfestékekben.  A tizenkét vizsgált termék mindegyikéből párolgott rákkeltő anyagként számon tartott formaldehid, a biotermékek bizonyultak a legkevésbé károsnak. http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-rakkelto-anyagok-falfestekekben

Mára kiderült, hogy a polisztirol szigetelőanyagok égésgátló adalékanyaga a HBCD igen káros az emberi szervezetre. A HBCD, hexabromocyclododecan rövidebb nevén hexabróm egy vegyület ami arra szolgál, hogy a polisztirol szigetelőanyagok kevésbé legyenek éghetőek.

Épületbiológusok ma több mint 2500 olyan káros anyagot tartanak nyilván, melyek nagy koncentrációban károsak lehetnek az egészségünkre. forrás: IBO Institute für Baubiologie und Ökologie

Allergia a gázkonvektortól, rákkeltő panelek, gyanús gázbeton, asztmát okozó penész, rengeteg vegyszer és szintetikus anyag,  mérgező otthonok, stb.

Betegségek, melyeket a lakótereinkben előforduló káros anyagok idézhetnek elő:

  • Allergia
  • Rák (PCP –k által)
  • Asztma (a finompor felerősíti a tüneteket)
  • MCS  Multiple Chemical Sensitivity – Többszörös kémiai túlérzékenység

Forrás: http://www.valyogvakolat.hu/

 

Sajnos a sor végtelen és bizonytalan. Egy biztos, a természetes anyagok már bizonyítottak az évezredek folyamán.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy 100%-ban elkötelezzük magunkat az egészséges építés mellett. 

 

 

Kender