Sokoldalú anyag. Tégla is készül a kenderbetonból

A brit Lhoist Group által kifejlesztett, Tradical Hemcrete fantázianevű, kenderből, mészből és vízből készült kenderbeton falazóelem ezt a célkitűzést még túl is teljesíti, ugyanis nemhogy szén-dioxid-semleges, de egyenesen negat

A Tradical Hemcrete gyártásához használt kender ugyanis növekedése során több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi a mész előállítása során felszabadul. Természetesen a nettó egyenleg kiszámítása ennél azért jóval bonyolultabb, de a végeredmény negatív. A kenderbeton rendkívül figyelemreméltó építőanyag, amely amellett, hogy tetszetős és környezetbarát, rendkívül sokrétűen felhasználható.

A Tradical Hemcrete alkalmazható falazóelemként, de felhasználható tetőszigetelésre vagy a padlószerkezet részeként is. Nem gyúlékony, jó hőszigetelő, és nem mellékesen teljes mértékben újrahasznosítható: a gyártó állítása szerint az ezen anyagból készült elbontott szerkezetek a talaj trágyázására is felhasználhatók. A kenderbetont leggyakrabban faszerkezetű házak építéséhez használják, a zsaluként is szolgáló deszkafalak közé öntik, de tégla formájában is gyártják. Az anyagnak kicsi a fajsúlya, ugyanakkor rugalmas és nagy a páraáteresztő képessége, aminek következtében egészséges életteret biztosít.

A Lhoist Group tíz éve gyártja a saját fejlesztésű terméket. A Tradical Hemcretet jelenleg csupán az Egyesült Királyságban forgalmazzák. A gyártó jelenlegi legfontosabb célkitűzése, hogy betörjön az Amerikai Egyesült Államok piacára, amit az hátráltat, hogy az óceánon túl tilos a termék alapanyagaként szolgáló kenderfajta termesztése. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor akkora sikere van a terméknek, hogy a gyártó igyekszik minél több kendertermesztő gazdát beszervezni, hogy a termelés tartani tudja a lépést a kereslettel.