A kendermagról…

kenderolaj kendermag

A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak. Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a kender a „tiltott város”. A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.

A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A szervezetünk számára a fehérjék legfőbb funkciója a szövetek működésének fenntartása és azok növekedésének elősegítése. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához.

Fontos kiemelni, hogy a kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (=THC). A THC ugyanis a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben van. A kendermag fogyasztásának így semmilyen egészségkárosító vagy kábító hatása nincsen!

A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól. Amit biztosan tudunk róla, hogy csökkenti a vérnyomást, támogatja fogyókúránk sikerét azáltal, hogy kitakarítja a felesleges zsírt a szervezetünkből, erősíti az immunrendszert, fokozza az agyműködést, növelve ezzel szellemi teljesítőképességünket.

A kendermag olajban található zsírsavak:

  • Omega-3 19%kender es olaj
  • Omega-6 57%
  • Omega-9 12%
  • Palmitin 6%
  • Stearin 2%
  • Gamma-linolen 1.7%
  • Egyéb 2.3%

Az Omega-3, Omega-6 zsírsav javítja a szív egészségét

A kendermag olaj jótékony hatásai:

  • Az olaj tartalmaz az immunrendszer számára fontos gamma-linolénsavat is (GLA)
  • Szintén növeli a prostaglandin képződését és segíti a gyulladások kezelését, csillapítását
  • A GLA-nak jótékony hatása van a neurodermitis-re (az ekcéma egy makacs formája)
  • A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, izületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése
  • Az alfa-linolén zsírsav segíthet az érrendszeri betegségek kezelésében
  • A kendermagolaj viszonylag magas Omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, aminek szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását
  • A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamit mozgásszervi rendellenességek kezelésére.
  • Az Omega3 zsírsavak – mint a kendermagolaj – kiváló fájdalomcsillapítók.
  • Az omega-3 és omega-6 zsírsavak fontos összetevői a sejtmembránnak.
  • Anyagcsere folyamatok természetes elősegítése
  • Agyi folyamatok megfelelő működése
  • Csökkenti a koleszterin szintet
  • Csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést
  • Regenerálja, fiatalítja a bőrt

Kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, Omega-6 és GLA). Csökkenti a koleszterin szintet (LDL). Hatásosan csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést. Javítja a szervek működését, a test immunrendszerét. Emeli az energia- és az anyagcsere szintet. Enyhíti a menstruációs görcsöket Enyhíti az izületi gyulladással járó tüneteket Sportolás után segít az izmok regenerálásában Hatásos száraz bőr kezelésére, helyreállítja a haj

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert.

A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos izületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is. Az Egyesült Államokban és Európában ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére alkalmazzák.

A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

A legértékesebb összetevőt az omega-3 zsírsav jelenti. Ez szintén esszenciális, tehát külső forrásból, a táplálékkal kell felvennünk szervezetünk számára. Az omega-3 zsírsav védi az érfalakat, csökkenti a trombózis veszélyét a vér viszkozitásának csökkentése által, jó szívritmuszavar ellen, csökkenti a vérnyomást. A telítetlen zsírsavak bevitele nem növeli a koleszterinszintet, éppen ellenkezőleg, csökkenti, és fokozza a zsíranyagcserét. Emiatt kiemelkedő jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Legnagyobb mennyiségben a halakban fordul elő. Azokban az országokban, ahol magas a halfogyasztás, kevesebb a cukorbetegség, alacsonyabb a gyulladásos és allergiás megbetegedések száma. Kutatások szerint ez egyértelműen az omega-3 zsírsavra vezethető vissza. Hazánkban az alacsony mértékű halfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy ezt a fontos zsírsavat valahogyan pótolnunk kell. A kendermag erre is alternatívát jelent.




És ha mindez még nem lenne elég, a kendermag rostjainak is figyelemreméltó pozitív tulajdonságai vannak. Segíti a megfelelő bélműködést, késlelteti szervezetünk öregedését, hatásos savtúltengés ellen, érfal erősítő, kedvezően hat a vércukorszintre, erősíti látásunkat, és még a fogszuvasodást is megelőzhetjük vele. A kendermag egészséges összetevőihez háromféleképpen juthatunk hozzá. Fogyaszthatjuk kapszula, olaj vagy magas rosttartalmú lekvár formájában is. Ez utóbbit természetesen nem kell kenyérre kenni. Sőt, ebben még csokis változat is kapható!

Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele vagy egyszerűen kortyolgathatja.

 

Még több a kendermagról…