Franciaország, Périgueux, 250 m² bruttó alapterület

Beépítése során eltárolt üvegházhatású gáz (CO2) = 26,5 tonna

A bioklimatikus kenderbeton épület tervezése során figyelembe vették a sajátos időjárási viszonyokat és minimális külső energiaforrás használat mellett törekedtek a lehető legnagyobb komfort kialakítására. A bioklimatikus épülettervezés nem új tudományág. A legtöbb hagyományos építészeti megoldás bioklimatikus elveket követett abban az időben, amikor a hő és a hűtés drága volt és limitáltan állt rendelkezésre. A bioklimatikus épületekbe nem szükséges furcsa és drága rendszereket vagy berendezéseket elhelyezni. Hagyományos építészeti elemek alkalmazásával növelik az energiahatékonyságot és javítják a természetes komfortot.

A BIOKLIMATIKUS TERVEZÉS ALAPVETŐ JELLEMZŐI

 • Magas fokú hőszigeteléssel és megfelelő légzárási jellemzőkkel ellátott külső térelhatároló szerkezetek alkalmazása
 • A szoláris nyereség minél nagyobb mértékű kihasználása a téli időszakban, pl. passzív szoláris fűtési rendszerek alkalmazásával
 • Nyári időszakban az épületben felhalmozódott hő eltávolítása passzív hűtési rendszerekkel és természetes szellőzéssel
 • Az épület védelme a nyári időszakban a túlmelegedés ellen megfelelő árnyékoló rendszerek és vegetáció alkalmazásával
 • Természetes megvilágítás adottságainak kihasználása
 • Az épületet használók számára egy kényelmes és kellemes belső és külső környezet megteremtése
 • CÉL: a környezeti klimatikus adottságok minél tudatosabb kihasználásával, tudatos tervezéssel  az épület energiafelhasználásának csökkentése

A 32 cm falak kender pozdorjából magukba foglalják a fa tartószerkezetet, az elektromos vezetékeket, a vízvezetékeket és a gépészetet. Természetes színezett mészhomok vakolat került kívül, mely engedi lélegezni a falakat. Belülre tapasztott sár került, mely  jól működik a fal- és padlófűtéssel.

A melegvíz szükségletet, és a fűtést fa pellet és napenergia szolgálja, puffertartállyal kombinálva. A napenergia prioritása az első, a pellet kazán csupán extra. A forró víz tárolása két HSK 1000 literes tartállyal van biztosítva, elegendő autonómiát biztosítva a néhány napfény mentes napra. A friss levegőt VMC dupla flux ALDES Deefly szállítja.

Az eredmények a termikus vizsgálatok alapján: 30,5 kWh / m² / év, vagy 23 € / hó fűtésre és melegvízre. Ez a ház messze meghaladja a várakozásokat, a BBC értékek szinte passzívhoz közeliek.

 

Forrás: čete Southwest – Construction Group)

Nincs szignifikáns különbség a homlokzatok, vagy a falfűtés nélküli elemek között a külső hőkamerás mérések alapján. Hőhidak nem jelentek meg, és nincs látható jelenléte a belső falfűtésnek.

 

            

     

Légköri higrométer, higrotermikus felület és belső érzékelők, időjárás állomás, termográfia, szél- és áramlásmérő fogják elemezni a házat egész évben. Az első eredmények alapján (tél) előre vetíthető, hogy kivételesen és nagyon hatékony a kender fal! (Lásd a fenti termografikonon).

További képek: 1. könyv2. könyv3. könyv4. könyv

 

Videó:


2. Kender Beton Projekt

 

170 m² lakóterület + 35 m² garázs

Beépítése során eltárolt üvegházhatású gáz (CO2) = 18,5 tonna

A lakók az ünnepek alatt (2012 Dec) költöztek be és meglepődve tapasztalták, hogy a belső hőmérséklet 18 fok az északi / nyugati szobában FŰTÉS NÉLKÜL, miközben a külső hőmérséklet – 5 fok volt !!! A 2013-as nyári megfigyelés: száraz meleg nyár (32 ° a legerősebb napon) és az emeleti hálószobában csupán maximum 24 °-ig kúszott fel a hőmérő.

Következtetések :  a konkrét fizikai eredmények és a tapasztalatok alapján PÁRATLAN ÉPÍTŐANYAG A KENDERBETON.

Néhány jellemzője a kenderháznak:

 • 30 cm szórt kenderbeton, fa keretre
 • tető szigetelése fújt cellulózzal
 • kender padló
 • passzív napenergia
 • VMC Double ALDES szellőztető
 • napkollektoros forró víz ellátás
 • 8 kW-os pelletkályha a ház közepén
 • esőviz hasznosító rendszer

Termikus vizsgálatok alapján a várt fogyasztás 45 kWh / m² / év

NYÁRI hőmérsékleti görbe (dinamikus termikus szimuláció)

Zöld: külső hőmérséklet; Piros: kenderbeton házKék: klasszikus fa keretes könnyűszerkezetes ház

Ez a szimuláció két forgatókönyvet mutat az egyik a kenderbeton épület a másik egy fa könnyűszerkezetes ház, összehasonlításképpen.

A kenderbeton ház kevésbé követi a külső hőmérsékletet, ez annak köszönhető, hogy egy nagyon nagy tehetetlenségű, ellenben jól szigetelő anyag. Legfeljebb 24 ° belül, míg kívül 30,3 ° !!

 

Több fotó:

Füzet – képek 1. rész

Füzet – képek 2. rész

Füzet – képek 3. rész

Füzet – képek 4. rész

Füzet – képek 5. rész

 

Videó

 

Forrás: http://www.db-chanvre.com/