Ügyfél: Marks & Spencer
Építész: Aukett Fitzroy Robinson
Kivitelező: Simons Group Ltd
Épület Sustainable Design Solutions Ltd (SDS)
Mérnök AECOM
Project Manager David Evans Project Services Ltd.
Hely: Cheshire Oaks, Ellesmere Port
Partnerek: Lime Technology Ltd.
A teljesítés időpontja: 2012 – nyara

 

Az építőiparban hagyományosan három fő tényezőt kell figyelembe venni, elhelyezkedés, a kivitelező vállalatok és a felhasznált anyagok. Az ár, a minőség és az idő. Az elmúlt években, a fenntarthatóság lett a negyedik és kiemelten értékes tényező. Ez különösen igaz a kereskedelmi ágazatban, ahol sok szupermarket jelenleg nyilvánvalóan csökkenő fogyasztói keresletet könyvelhet a gazdasági visszaesés miatt.

Egy új áruház épült 2012-ben, Marks & Spencer a globális kereskedelmi óriásnak.  A Wirral építész Aukett Fitzroy Robinson és Simons Csoport fővállalkozó azt állítja: a hangsúly a nagy teljesítményű, alacsony környezeti hatásű anyagoké, melyek megfelelnek a legmagasabb szintű fenntarthatóságnak.

Photo of projectfocusfirstpager

Fa kazetták kender töltettel és len paplan szigeteléssel, a panel U-értéke: 0,12 W / m2 K

A világ legnagyobb áruházláncai, például a Marks & Spencer is, kinek több mint 700 üzlete van az Egyesült Királyságban, keresik az utat, hogy javítsák a fenntartható építészet adatait. Számos környezetvédelmi kezdeményezést indít. 2007-ben a vállalat elindította a programot – ökológiai és etikai stratégia az éghajlatváltozás kezelésére. Csökkentik a hulladékot és növelik a környezetbarát nyersanyag forrásaikat, amelynek célja, hogy minősítse a Marks & Spencert a világ leginkább fenntartható kereskedőjének 2015-ig.

Photo of

Marks & Spencer elkötelezett volt abban, hogy két épületet építsen a “Fenntartható tanulás” nevében egy év alatt. Az első az Eccleshall Road, Sheffieldben, 2011 augusztusában nyílt. Az új építésű létesítmény egy korábbi barnamezős (ez magában foglalja egy sor fenntartható tervezési és építési megoldásokat) beruházás, amelyek segítették, hogy ez az egyik leginkább fenntartható kiskereskedelmi üzlete az Egyesült Királyságnak. A második kísérleti projekt az egyik legnagyobb városi bevásárló központok Európában – Westfield Stratford City Londonban, 136.000 ft 2 értékesítési területtel négy emeleten, a boltban nap csövek és a szénhidrogén-hűtési rendszer működik, amely segített hogy ez a Marks & Spencer legyen a legnagyobb “szén hatékony” üzlet a mai napig, a 2011 szeptemberi megnyitás óta.

Ugyanakkor a harmadik Fenntartható boltjukkal, 2012 nyarán még tovább gondolták a környezetbarát technikákat. A Cheshire Oaks-i áruház az egyik legnagyobb profi fenntartható kiskereskedelmi projekt az Egyesült Királyságban. A BREEAM “kiváló” minősítése mellett tervezték, ez lett az első kereskedelmi egység ami a kendert mint szigetelő, falkitöltő anyag használja a külső falakban. A Hemclad egy új előregyártott burkolati rendszer a Lime Technology – vezető a fejlesztése, ki mész alapú építési termékek széles skáláját kínálja alacsony szén-dioxid kibocsátású építési megoldásokkal Angliában.

A Hemclad nagyméretű fa kazetták melynek gyártása ellenőrzött gyári környezetben történik. Ezek részben az ipari kender hulladékával(pozdorja) – a bio-kompozit szigetelő anyagból készülnek mész kötőanyaggal. Egy panel U-értéke 0,12W/m2KA

A Lime Technology az üzemében legyártott előre mintegy 230 kender panelt a bolt 2600 m2 külső falainak. A gyártás és a helyszínre szállítás megfelelt a projekt és a rendszer just-in-time filozófiájának, minden panelt gyorsan beemeltek a helyére.  A használt kender, amely a rendszer lenyűgöző zöld mivoltát adja, bizonyította, hogy ideális egy ilyen nagy horderejű fenntartható projekthez is. A növény CO2-t nyel a légkörből növekedése közben, bezárva a Hemcrete – kender falba, ami csökkenti a szén-dioxid terheit az épületnek. A kender fal nagy hőtehetetlensége biztosítja a stabil belső hőmérsékletet és az alacsonyabb energiafelhasználást. Ezen túl páraáteresztő, így biztosítva az egészséges lélegző fal rendszerét, és ahogy ebben a projektben is bizonyította, alkalmas a gyors építésre.

Más fenntarthatósági jellemzőkel bíró trükköket is építettek a boltba. Egy 80.000 l esővíz tároló rendszert, elektromos autó töltési pontokat, és biomassza kazánt. Az anyagok, rendszerek és építési technikák gondosan választottan, ahol lehetett 100%-ban újrahasznosított anyagokból, mint az alumínium a tető. Összesen 60%-aggregátumot dolgoztak fel újra, 0%-hulladék érkezik a hulladéklerakókba.

A BREEAM “kiváló” minősítését elnyerte a 38 pontszámával a figyelmes konstruktőri rendszer, amely tükrözi a folyamatos erőfeszítést, a teljes helyszíni csapat munkáját beleértve az alvállalkozók közreműködését is. BREEAM

Ez a kiskereskedelmi projekt sok újdonságot felvonultatott, többek között az első, hogy KENDER paneleket alkalmaz a külső falakon, valamint hogy az első 100%-ban FSC tanúsítvánnyal készült a tető faanyaga.

Az áruház zászlóshajója a fenntarthatóságnak a kiskereskedelmi építőiparban.

Videó

Térkép


Nagyobb térképre váltás