Robert Clayton Kenderháza Floridában

Építés:2012

A Clayton ház az American Lime Technology 2012 őszén megvalósított projektje hagyományos kenderbetonból. A hurrikánoktól nem mentes floridai övezetben kiemelt fontosságú volt a stabil hurrikánbiztos szerkezet, melyet meg is valósítottak.

Florida forró, párás levegőjén is bizonyított a kenderből készült falazat, tökéletes páraháztartást biztosít a belső terekben. A párás környezetben különösen nagy a hagyományos építkezési formáknál sűrűn megjelenő párakicsapódási, penészesedési probléma, melyek a műanyag alapú szigetelőanyagokkal csak fokozódtak. A kenderfal ezen területen is kitűnőre vizsgázik, miközben jól szellőzik száraz marad magas páratartalom esetén is. Mésztartalmának köszönhetően a gombásodás, penész szóba sem jöhet.

Céljuk volt, hogy a sok Európai modellhez hasonlóan Amerikában is egyre több ilyen projekt induljon. Észak-Francia példák mellett szeretnék bebizonyítani, hogy Florida klimatikus viszonyainak is megfelel a konstrukció. Illetve hogy bizonyítsa az építkezési forma költséghatékony, olcsó mivoltát is.

Weboldala itt!

Videó: