Fenntarthatóság, egy divatos szó egyre gyakrabban emlegetve, de az igazi értelme, definíciója elmarad néha.Fájl:Fenntartható fejlődés 1b.jpg

fenntartható fejlődés (sustainable development) olyan fejlődési folyamat (földeké, házaké, városoké, társadalmaké stb.), ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”

A fenntartható építés eszközrendszere

Ökológiai elveknek megfelelő az az épület, melynek kialakítása és működése illeszkedik a természeti körfolyamatokhoz (anyag, energia, víz körfolyamatok) és szerkezeti megoldásai lehetővé teszik a természettel való kommunikációt.

Létrehozásuk érdekében:

  • korlátozni kell az ökológiailag aktív földterületek építési célra való használatát,
  • minimálisra csökkenteni az anyag-, az ivóvíz- és a fosszilis energia bevitelét,
  • el kell érni jó hatásfokú hasznosításukat és
  • korlátozni a nem mérgező és visszaforgatható kibocsátást.

 

zöld otthon 10 ok, érdemes használni a fenntartható építőanyagok

Épület egy életre…

 

Környezettudatos épületszerkezetek

A környezettudatos épületszerkezetek kialakítására a „harmadik bőr” elve alapján kerülhet sor. (A biológiai bőrünk és a ruhánk után az épületek külső térelhatároló szerkezetcsoportja lehetne a harmadik bőrünk). Jellemzőit a biológiai bőr funkcióinak megfelelően célszerű meghatározni:

  • mechanikai védelem,
  • biológiai védelem,
  • szabályozás (hideg és meleg elleni szigetelés, párologtatás),
  • lélegzés, elnyelés és
  • a kapcsolatteremtés funkcióinak való megfelelést jelenti.
modern stukkó 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

Környezetbarát anyaghasználat

A betervezésre-beépítésre kerülő építőanyagokra vonatkozó kívánalmak röviden, az alacsony beépített energiatartalom, az újra-használhatóság-, hasznosíthatóság, vagy visszaforgathatóság. Fontos, hogy ártalmatlan legyen az emberi egészségre és keveset kelljen szállítani.

Fenntartható épülethasználat

Korszerűnek mondott épületeink lineáris modell szerint működnek, gyakorlatilag hatalmas energiaráfordítással előállított vegyszerkeverékeknek tekinthetők. Rendszerint un. defenzív stratégiával tervezett, elzárkózó házak, nem kommunikálnak a környezettel. A belső terek kívánt kondícióit mesterséges eszközökkel állítják elő és tartják fenn.

 

nagy ablakok 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

Energiát és pénzt takarít meg…

Környezetbarát építőanyagok és jellemzőik
A betervezésre-beépítésre kerülő építőanyagokra vonatkozó követelmények egy kicsit bővebben a következők:

  • alacsony legyen a beépített primer energiatartalom (nyersanyag kitermelés, szállítás és gyártás energiatartalma),
  • újra-használható/ hasznosítható, visszaforgatható és/vagy komposztálható és
  • az emberi egészségre ártalmatlan-,
  • az előállítás célszerűen az építés helyszínének közelében legyen.

 

piros ház napelemek 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

Egy egészséges, kellemes Fenntartható Otthon

Tény: a fenntartható, zöld otthonok egészségesebb és kényelmesebb életteret biztosítanak. A fenntartható építőanyagok nem tartalmaznak ipari toxinokat, például a rákkeltő anyagok, VOC (illékony szerves vegyületek)

Számos anyag létezik, amely növeli a lakások levegő minőségét, mint például a természetes kender falazóanyag, Légtechnikai rendszerek, amelyek összehozzák frissítő  levegőt bent, szigetelés, amely meggátolja a penészesedést, és rétegek, amelyek nem használnak mérgező ragasztókat.

A fenntartható otthon egy egészséges otthon.

Egészségügyi és természetvédelmi követelmény egyaránt, az anyagok káros anyag tartalmának, kibocsátásának határérték alatti volta. Az un. káros anyagok egy része bizonyítottan összefüggésbe hozható különböző betegségek kialakulásával, más részük, súlyos környezetszennyezést okoz, például a formaldehid (HCHO), egyes halogénezett és a klórozott szénhidrogének (PCP, PVC, PCB, TCDD, stb.) melyek számos építőanyagban pl. festékekben, lakkokban, favédő, égéskésleltető, fertőtlenítő anyagokban, oldószerekben és rengeteg gyártási segédanyagban megtalálhatók.

A felsorolt mérgező anyagokat csak kis mennyiségben tartalmazzák a különböző termékek (nem léphetik túl a megengedett értékeket). De köszönhetően a szigorodó energetikai előírások komolyan vételének (lásd filtrációs energiaveszteség korlátozása a kitűnő légzárású ablakokkal) a zárt belső terekben a különböző anyagok kipárolgásai feldúsulnak és a légtérbe került vegyszerkeveréknek egy mérhetetlen, ellenőrizhetetlen összetételű koncentrációja alakulhat ki. Az emberi szervezetet érő, halmozódó, összeadódó (additív) hatások mérésére egyelőre nincsenek megbízható módszerek!!!

 

hálószoba azzal a céllal, 10 ok, érdemes használni a fenntartható építőanyagok

fenntartható épület 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

 

modern, nyitott konyha 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

fa otthon 10 ok, érdemes használni a fenntartható építőanyagok

modern otthon beton 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

sötét fa modern konyha 10 oka használja Fenntartható építőanyagok

rusztikus rönkház 10 oka használja Fenntartható építőanyagok
Forrás: Wikipedia, Freshome, Dr. Ladányi Erzsébet:”Hogyan mérhető az építés „fenntarthatósága”