A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket a non-profit The Sapling Foundation (alapítvány) rendez. A konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.

A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat. Az előadók között olyan hírességek szerepelnek, mint például Bill Clinton, Jane Goodall, Malcolm Gladwell, Al Gore, Gordon Brown, Richard Dawkins, Bill Gates, Larry Page és Sergey Brin (a Google alapítói), továbbá rengeteg Nobel-díj nyertes.

Ezen tartott előadást a kenderből készült épületekről Joni Lane frissen végzett bostoni építész.

 

Képek:

 

Videó (magyar szinkronnal)

 

Videó (Eredeti – angolul) – összefoglaló lent

Először beszél a szűkebb értelemben bennünket körülvevő környezet, jelen esetben a házunk, otthonunk káros hatásairól. Az életünk nagy részét (90%) ebben a környezetben töltjük. A belső levegő szennyezőanyag koncentrációja, ha külön külön nézzük is őket, többszöröse a kintinek, összességében százszorosa is lehet.

Beteg épület szindróma.

Beszél a személyes érintettségéről, a kisöccse súlyos asztmatikus betegségben szenved.

Újra kell gondolni, hogyan építkezünk!

Kutatott a témában… Toxikus anyagoktól mentes, de hatékony építési módot keresett. Így talált az első hallásra hihetetlen tulajdonságokkal rendelkező kenderbetonra, ami nemhogy teljesen allergén- és méreganyag mentes, hanem még szűri is a káros légszennyezést.

Kitér az ipari kender és a marihuána közötti téves stigmákra, buta összemosására, és elmond néhány hasznos tulajdonságát a növénynek:

  • gyorsan megújuló erőforrás
  • nincs szükség vegyszerekre
  • 4x annyi CO2-t dolgoz fel mint a fák

A kenderbeton az épületek teljes héjazatát biztosítja, jó hőszigetelő és kiemelkedően jó a páraháztartása, a porózus szerkezet engedi lélegezni a falat.

Megemlít pár jó példát kenderházakra…

Beszél az USA érthetetlen anomáliájáról az ipari kenderrel kapcsolatban, ami ellen sokan lobbiznak: Habár már egyre több államban engedélyezett az orvosi marihuána fogyasztása, de az ipari kender termesztése még tiltott!!! Kénytelenek importból fedezni a szükséges mennyiséget. Náluk még ez is megoldásra vár.