Az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága jóváhagyta azt az uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel – közölte kedden az EU-jogszabálytervezet néppárti felelőse, Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő.

Statisztikai adatok szerint jelenleg az unióban a vásárláshoz használt nejlonzacskók 90 százalékát egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben.

A tervezett új európai szabályozás célja a túlzott és szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ennek érdekében a tagállamok kötelesek első lépésben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett. Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is, aminek 2018 végéig kell megvalósulnia.

 


 

Egy lehetséges alternatíva a papírzacskó!

Kender papírral csökkenthető az erdőirtás

Kender papír kitermelhető 90 nap alatt, míg a hagyományos papír a fák 15-50 év növekedési ciklusából származik. Kender papírral csökkenteni lehet az erdőirtás mértéke. Ezen időszakot alapul véve húsz év alatt 1 hektár ipari kender körülbelül 5 hektár erdőt mentene meg.

kendertaska

Kender papír = tisztább papírgyártás.

Alacsony lignintartalma miatt (ez a sejtfalak közti szerves ragasztóanyag) sokkal kevesebb kemikáliával kell megdolgozni, mint a fát. Nincs szükség a fehérítésére sem klórvegyületekkel, ami az ipari szennyvíz részeként szennyezi a folyókat. Világszinten a papírgyártó vállalatok a 3. legnagyobb energiafogyasztók, és ez növeli a szén-dioxid kibocsátást is.

A cellulóz- és papíripar a 3. legnagyobb ipari szennyező a világon, minden évben 250.000.000 £ körüli a ráfordításuk a mérgező szennyezés csökkenésére. Három millió tonna klór, egyik fő forrása a rákkeltő dioxinnak, az egyik a szennyezések közül. Ez nem fordul elő kender papírgyártásnál, a kender papírt nem kell klórral fehéríteni. Összességében, a kender papírgyártás generál csak 1/5 a 1/7 annyi kémiai szennyezést, mint a fa papíré.

A kender papír savmentes.

A kender papír tartósabb, mint a fa a papír, és ez erősebb. Ellentétben más papírokkal, a kender papír nem sárgul, nem számít hány éves.

A kender a papír újrahasznosítható 7-szer, míg a papíralapú Facellulózból újrahasznosítható 4 alkalommal csak. Így a kender a papír jobb választás.