Jótanácsok építkezőknek…

Jótanácsok építkezőknek…

Hogyan takaríthat meg Ön Időt, Energiát, Pénzt?

Hogyan takaríthat meg Önnek milliókat egy építész már a tervezés fázisában?

Szeretnénk Önt megkímélni attól,
hogy utólag kelljen ilyeneket mondania :

 • ha én ezt tudtam volna
 • ha ezt tudom egyetlen lépést sem teszek, inkább a szakemberekre bízom.

1. A legelső lépés

Ha lehet már a telek kiválasztása előtt találja meg építészét, műszaki ellenőrét, jogi tanácsadóját.

Ez vonatkozik ház és lakás vásárlására is, mert egy jó szakember, egy építész, statikus, szakértő jóval többet lát, mint Ön. Tisztában van a műszaki és építési jogi lehetőségekkel.

2. lépés

Tisztázni kell a helyileg érvényes építési előírásokat. – Már ehhez is építészre van szüksége.

Tudnia kell, hogy az építési hatóság, ha szóban tájékoztatja Önt, az általában nem teljes körű és nem kötelezi őket semmire. Ha jegyzőkönyvet kér, még az sem, mivel mostanában a helyi előírások is gyorsan változnak, és néha az előadók se tudják mi változott éppen meg.

Csak az elvi építési engedély tisztázza egyértelműen a beépítési előírásokat és ez, mint határozat az építési hatóságot is kötelezi.

3. lépés

Tisztázza, ellenőrizze a megvásárolandó ingatlan jogi és műszaki, földhivatali állapotát.

Ki kell váltani, meg kell tekinteni a tulajdoni lapot:

 • Kik valójában a tulajdonosok?
 • Van e teher az ingatlanon?
 • Milyen és mennyi a teher?
 • Terhelt e haszonélvezeti, vagy szolgalmi joggal?
 • Van e rajta használati megállapodás?
 • Van –e rajta bármilyen forgalom korlátozás, elővételi jog?

4. lépés

Váltsa ki, nézze meg az ingatlan helyszínrajzát. – Legtöbb esetben hiányos, ami Önnek jelentős plusz költségeket eredményezhet.

Ellenőrizze, hogy a helyszínrajzon feltüntetett épületek, méretek és a telekhatárok megfelelnek –e a valóságnak. – Az esetek többségében, tapasztalatunk szerint az alábbi problémákkal, hiányokkal találkozik:

 1. az építmények nem, vagy csak részben vannak feltüntetve!
 2. az építmény, főépületnek csak egy része szerepel a helyszínrajzon!
 3. a telekhatárok valamelyike nincs a helyén!
 4. a szomszédos ingatlanokon sokkal több épület van a valóságban, mint a térképen!
 5. a szomszéd épülete, melléképületei belelógnak a védő távolságba!

Ha ezeket nem rendezteti az előző tulajdonossal még a vételár teljes kifizetése, a végleges szerződés aláírása előtt, az Önnek több százezer, vagy millió Forintos plusz költséget jelenthet ma már!
Korlátozhatja az Ön építkezését, a tervezési folyamatot, térben, időben, anyagilag egyaránt!

5. lépés

Csak akkor kössön végleges adásvételi szerződést ha az első 4 lépés teljesült. – Azaz vissza az 1. lépéshez! – Megvan már az építésze, műszaki ellenőre, jogtanácsosa?

Addig köthet előszerződést,vételi opciót létesíthet, előlegezhet, de ne foglalózzon, csak ha tényleg biztos a dolgában.

A kisördög mindig a részletekben bújik meg!

6. lépés

Adásvételi szerződést, mindig csakis friss tulajdoni lap, helyszínrajz birtokában, gondos átvizsgálás után kössön.

Az eladó, néhány jogász és ingatlanforgalmazó, lazán, könnyedén átsiklik e felett, de Ön ne tegye! – Ma már a földhivatal, akár azonnal, 1 nap alatt készít vételi feljegyzést a tulajdoni lapra.

Egy ingatlant 1 napon belül, akár több személynek is eladhat egy szélhámos eladó.

7. lépés

Az adásvételi szerződés aláírását megelőzően gondosan tanulmányozza át a szöveget. – Bármit nem ért, magyaráztassa el!

Ha nem a családjának, a régi, jól bevált, nagytapasztalatú, megbízható ügyvédje készíti a szerződést, akkor az aláírást megelőzően kérjen 1-2 napot, vagy hetet és tanulmányozza át az Ön saját ügyvédjével a szerződést. – Ha kell és az ügyvédje azt javasolja, módosíttassa és csakis, kizárólag abban a formában írja alá amit Ő javasolt. – A jogi csűrcsavarok még a jogászokat is megtéveszthetik, hát még Önt.

Ne kockáztasson milliókat, bízzon mindent szakemberre!

8. lépés

Az adásvételi szerződés aláírását követően azonnal jegyeztesse be, magát mint vevőt a tulajdoni lapra.

Ez ugyan olyan fontos, mint a friss tulajdoni lap, helyszínrajz (térképkivonat). – Ezt előre tisztázza a jogászával, vagy az adásvételi szerződést megfogalmazó és ellenjegyző jogásszal. – Ha nem vállalják 1 napon belül, vigye inkább Ön be másnap a Földhivatalba és érkeztesse. – Az iratok átadásáról legyen bizonylata!

9. lépés

Milyen legyen a telek formája, mérete, tájolása?

Már a telekvásárlás előtt jó lenne tudni milyen házat szeretne építeni, mert valójában ez határozza meg a telek méretét, formáját. Ezért kell minél előbb bevonni az építészt, és pontos tervezési programot készíteni.

Ne vegyen:

 1. túl keskeny (8-10 m) telket
 2. túl hosszú telket
 3. háromszög alakú telket

Csak olyan telket vegyen:

 1. Amin legalább két – három irányban tájolható az épület, azaz nyithat rendes méretű ablakot.
 2. A védőtávolságok betartása után még marad zöldfelület, kert.
 3. Ahová személy és teherautóval is be lehet állni.

10. lépés

Hol és milyen minőségű legyen a telek? Ha jó helyen építkezik, az Ön által befektetett 1 Ft, már a megépítés pillanatában 2 Ft-ot érhet!

Ugye Ön sem akarja azt, hogy ha el kell adnia valamiért a házát, az ½ ét érje annak, mint amennyiért felépítette. Ehhez is minél előbb be kell vonni az építészt, pontos tervezési programot készíteni, utána járni a kiválasztott terület rövid, közép, hosszú távú fejlesztési terveinek.

11. lépés

Már a telekvásárlásnál eldőlhet; milliókat takarít meg, vagy költ el fölöslegesen.

Amitől rohanni kezdenek a milliók:

 1. Ha túl meredek a telek:
  És nem D-i lejtő, vagy nem a legdrágább kerületekben van, és nem rendelkezik örökpanorámával, vagy nem a világ legszebb telke, akkor több millióval többet fog költeni a családiházának a felépítésére, mint azt egy enyhe, közel sík telken tenné.
 2. Ha túl vizenyős a telek, magasan van a taljvíz:
  És nem a mocsári teknősök és a vízi madarak életét megfigyelő kunyhót épít, akkor nagy gondban van!- Speciális alapozásra, vízszigetelésre, felszerkezetre (falak, födémek, tető), utakra és közmű vezetékekre, bekötésekre lesz szüksége. – Ön is tudja, semmi sincs ingyen, ez se!
 3. Ha a telek feltöltött, vagy felhagyott bánya terület közelében van 
  Majdnem ugyan olyan probléma, mint az előzőek, csak még több épületmozgásra számíthat.
 4. Ha az épület nem tájolható ideálisan:
  Az ideális tájolás: ha mind a 4 égtáj felé tájolható az épület. – Más és más kompromisszumokat kell kötnie a szerint, hogy melyik égtája hiányzik.Ez Önnek mind plusz építés, és főképp fenntartási költségeket jelenthet.

12. lépés

A jó Tervezési Program alapja mindennek!

Mi még nem láttunk olyan megbízót, aki a saját családiház tervezéséhez ezt egyedül, gyakorlott építész tervező segítsége nélkül össze tudta volna állítani. – Bár sok intelligens, okos nagy tudású emberrel volt már dolgunk.

A jó, pontos tervezési feladat meghatározása nélkül, a legzseniálisabb építész is csak olyan családiházat tervez Önnek, amit hamarosan el fog adni, nem lesz igazán az Ön Otthona.

Mi ebben segítünk Önnek,! – Mint építész, a beszélgetések, a vázlattervek során, a családi ház tervezés folyamatában tisztázzuk a tényleges vágyakat, álmokat és harmonizáljuk a mindennapi működéssel.

Ezek megvalósításához milliókat érő tanácsokkal látjuk el Önt.

13. lépés

A jó vázlattervekkel egy jó építész Önnek már milliókat takaríthat meg a tervezés fázisában. – Hagyjon rá elég időt! – Az idő most Önnek dolgozik!

Bárki tud gyorsan tervet adni önnek (pl. fiókból, katalógusból, újságból kinézve), – De az biztosan nem az Ön Családi háza, Otthona lesz!

Ruhát, öltönyt, cipőt is ugye úgy vesz; hogy többet felpróbál, napokig, hetekig keresgél mire megvesz egyet, és az csak 10-20 eFt. A családi ház; 20-30 Millió Ft!. Lehet, hogy Önnek is megér egy jó vázlatterv 1-2 hónapot? Pláne ha ezzel milliókat takaríthat meg?

14. lépés

A vázlattervet és a kész vázlatterveket egyeztesse le az építési hatóságnál, ha kell a főépítésznél.

Ezt, Mi az építész tervezéssel, az Ön családi ház tervezésével megbízott szakemberként megtesszük, de a mi gyakorlati tapasztalatunk az, jó ha Ön is elkíséri az építészét, pl. bennünket erre az egy egyeztetésre.

15. lépés

Fedje fel a büdzséjét az építész előtt már a tervezési program, ill., a vázlattervek készítésénél!

Ha Az Építész a családi ház tervezés közben nem tudja, miből gazdálkodhat, akkor Ön miből és kitől fogja megtudni elég lesz-e a pénze?

Az az építész, akit ez a családi ház tervezés leg elején nem érdekel, és folyamatosan nem tartja ezt szem előtt, az „nagyon drágán tervez”, akkor az Ön háza sokmillióval meghaladhatja az eredetileg Ön által tervezett pénzügyi kereteket. – Így lesz az olcsó építész; drága jó ember.

És az a Megbízó, aki nem ad pontos választ, és akár fölfelé, akár lefelé elferdített összeget közöl az építészével, ugyan így nagyon pórul járhat.

16. lépés

Optimalizálja családi háza alapterületét!

Minden + m2, minimum plusz 200 -250 eFt/ m2 beruházási költséget jelen Önnek.

Ha azt hiszi, Ön ennél jóval kevesebből is ki tudja hozni, akkor valamit kifelejtett a számításból. Ne dőljön be a szomszédjának, az ismerősének, a vállalkozónak, aki 4-5 éve ennek a feléből hozta ki. – Az akkor volt. – Ön nem tudja, hogy ő mit, kinek, hogyan és milyen tartalomért fizetett.

17. lépés

Olyan építészt válasszon, aki segít eligazodni a jogszabályok dzsungelében!

Ha az építész nem vállalja a hivatali ügyintézést és Önnek kell ezt megtenni, akkor komoly gondban van. – Jobb ha mást keres.

Mi Ön helyett felvállaljuk az időigényes, az építészeti, mérnöki, szakmai jogi ismereteket igénylő szakmai ügyintézést.- Így Ön kényelmesen várhatja a postást. Mi elintézzük Önnek a jogerős építési engedélyt.

18. lépés

Vigyázat, csak jogerős és érvényes építési engedély birtokában kezdheti meg építkezését.

És ne feledkezzen meg, bejelenteni az építkezés megkezdését, mert e nélkül is engedélynélküli építési tevékenységet végez, melynek büntetési tétele 100 ezres, milliós nagyságrendű is lehet. – Figyelmesen olvassa el a határozatot és írja fel a határidő naplójába mikor jár le, mikor kell meghosszabbítani. – Ha lejárt és nem hosszabbította meg, akkor újra kell kérni az építési engedélyt, ami a plusz költségeken kívül, egy sereg más problémát is hozhat Önnek.

+1 lépés

A kivitelező kiválasztásánál, már legyen Önnek saját műszaki ellenőre.

A Műszaki Ellenőr az Ön, teljeskörű meghatalmazottja, megbízottja. – Teljes jogkörrel képviseli Önt, az Építési Vállalkozó és alvállalkozói felé. – Nem keverendő össze a Felelős Műszaki Vezetővel! – Ő a kivitelező embere, kvázi ő az építésvezető, azaz a vállalkozó érdekeit képviseli és nem az Önét! – Tehát az Ön embere a Műszaki Ellenőr és az építésze!

A Műszaki Ellenőr segít kiválasztani a megfelelő kivitelezőt a családi ház felépítéséhez. – Ellenőrzi a szakszerűséget és a teljesítést. – Vigyáz az Ön pénzére, az építés minőségére, a garanciák teljesülésére. – Az Ön érdekeit képviseli egészen az építkezés befejezéséig, sőt valójában azon túl is.

Forrás: http://www.epitesz-csaladihaz-tervezes.hu/

Egy hozzászólás

 1. Andras 2014-11-07 at 14:43 - Reply

  Elvi építési engedély már jó ideje megszünt.
  Konzultáció van, de az nem köti annyira a hatóságot 🙁