A védőnők segítségével népszerűsíti a környezettudatosságot, a fenntartható életmódot csütörtökön indított kampányában az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) – jelentette be Mészner Zsófia, az OGYEI főigazgatója budapesti sajtótájékoztatón.

Klujber Valéria, a program szakmai vezetője elmondta: azért a védőnőkre építik a kampányt, mert ők az egészségügyben fontos szerepet játszanak a megelőzésben, s hitelesen tudják közvetítetni a kampány üzeneteit. Kiemelte: nem kiadással, hanem spórolással járó tanácsokat adnak. Ezek között a kevesebb víz-, energiafogyasztás fontosságára és a vegyszerhasználat veszélyeire hívják fel a figyelmet, továbbá arra, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.

Az Európai Unió támogatásával, 162 millió forintból megvalósuló projekt keretében 3000 területi és iskolai védőnő vehet majd részt oktatáson, és az üzeneteket több ezer családhoz, általános és középiskoláshoz juttatják majd el.

Toma Andrea projektvezető hozzátette: kiadványokat is készítenek, amelyeket a védőnőkön keresztül juttatnak el a családokhoz. A nyáron médiakampány is indul televíziós és rádiós hirdetések, óriásplakátok készülnek, s ehhez kapcsolódva lakossági rendezvényeket szerveznek. A 8-14 éves korosztály számára pedig internetes játékot terveznek, a környezettudatos szemléletet, magatartást igénylő feladatokkal. Ezek mellett egy ökoportál elnevezésű weboldalra mind a védőnők, mind a lakosság számára hasznos környezettudatos információkat töltenek majd fel.

A kampány zárórendezvénye szeptemberben lesz, ahol a projekt eredményeit összegzik majd – mondta Toma Andrea.

Megjelenés: 2014.04.10