eeawardEgy a fenntartható építészet irányvonalait és a környezetbarát öko-passzív technológiákat felsorakoztató projekt, mely méltán nyerte el a belga Környezet- és Energiabarát nagydíjat 2013-ban.

Villers-le-Bouillet, Belgium. 2013-ban nyitotta meg kapuit az új közösségi ház, mely különlegesnek számít minden téren a maga nemében, hiszen kenderbetonból készült. Környezetbarát, megújuló alapanyagokból lényegében növényekből(fa váz, kender falak) készült, és mindemellett még a passzívház minősítést is megkapta. A kivitelezés során 2 fontos kritériumot tartottak szem előtt:

  • alacsony energiafogyasztással járó megújuló energiaforrások hasznosítását (napelem, hőszivattyú)
  • innovatív, környezetbarát építési technológia alkalmazását (kenderbeton falak)

Fenntartása és építése hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A kenderbeton beépítésével csökkenhetne a bolygónkon az üvegházhatású gázok mennyisége, hiszen a növény növekedése során a fotoszintézissel CO² – t köt meg. Egy hektár kender mintegy 10 tonna pozdorjatermése körülbelül 17 tonna CO² tartós lekötésével egyenlő.

Kiemelt hangsúlyt fektettek az épület teljes légtömörségnek, automatikus a világítási rendszer, a víz részben az esővízből, az elektromos áram a napelemekből származik. Minden azért, hogy pénzt takarítson meg, élen járva ezzel és példát mutatva más önkormányzatoknak is.

 

Az építés költségei mintegy 10%-al haladták meg a hagyományost, de előzetes számítások szerint a 90%-os energiamegtakarítással hamar megtérülhet!

Nettó éves fűtési energia szükséglet : 12 kWh / m²/év ~ 1,2 liter olaj / m²/év


 

 


 Videók(francia)

 


Dokumentációk: (francia)

  • http://www.villers-le-bouillet.be/images/villers/de_candidature_EEA_2013.pdf
  • http://www.villers-le-bouillet.be/images/villers/article_du_mouvement_communal_septembre_2013_maison_communale.pdf