Afrika:

  • éhezés
  • munkanélküliség
  • jelentős lakásproblémák, a fekete lakosság nagy része embertelen körülmények között, összetákolt viskókban, nyomornegyedekben él

Mindezekre jelenthet megoldást Tony Budden dél-afrikai kender aktivista szemlélete, miszerint ami a kendertermesztéshez kell: a klíma, a föld,  a munkaerő, mind rendelkezésre áll Afrikában is. A kormány egyik kiemelt problémája a nyomortelepek, az embertelen körülmények felszámolása. Erre is alternatívát jelenthet a “termessz magadnak otthont kenderből” lehetősége. Az eddigi próbálkozások: betonból, azbesztből és különféle szintetikus anyagokból gyártott lakható dobozok, mind zsákutcának bizonyultak az extrém hőmérsékleti értékek miatt, ezek egyszerűen lakhatatlanra forrósodtak napközben. Tony szerint a kender ideális lehet erre a problémára is.

A legjobban fenntartható építés Afrikában

Az első a maga nemében Tony háza Dél-Afrikában, az épület szinte teljes egészében kenderből, abból az anyagból épült ami egy pár hektáros területen pár hónapon belül megtermeszthető. Tony Budden cége a Hemporium, megalapítása óta (1996) harcol a növény térhódításáért.

A ház, mint a prototípus, a jövőbeli projektekhez Dél-Afrikában, egyike a kormány legsürgetőbb kihívásainak, és az épület a kendert ( Cannabis sativa ) teheti a lakótelepek létrehozására, megfizethető és fenntartható módon. Négy hónap és egy hektár kender képes elég anyagot biztosítani, egy erős és jól szigetelt otthonhoz, ami megfelel a kormány Újjáépítési és Fejlesztési Program -nak is (RDP).

Tony_kenderbeton_afrika-(28)

Ideális öko-építőanyag

A kendert egyre inkább elismerik, mint egy ideális öko-építőanyag, különösen Európában és Nagy-Britanniában, ahol a hatóságok a kender kísérleti lakások, a lakás-és öko-birtokok mellé is álltak már.

Amikor Budden elindult a projekttel, a legnagyobb kihívás az volt, hogy egy helyi vállalkozót találjon, aki rendelkezik tapasztalattal kender épületekhez. Megkereste a zöld építészt: Erwin van der Weerd-t, aki úttörője az új moduláris építési rendszereknek. Az ő Stellenbosch-i gyárában, Van der Weerd épített paneleket a kender ház falaihoz. Noordhoek-ba, az építés helyszinén összeállították a házat mint a Lego elemeket.

Moduláris épület sokkal gyorsabb, mint a hagyományos eljárás, és hatékony lehet egy RDP építkezési projekt, mert minden munkát ami technikai szakértelmet igényel egy központi helyen lehet végezni.

Eltekintve a fa kerettől, a ház főleg a kenderből, mint megújuló növényből épült. Belül a panelek két réteg kender szigetelést, és ezen túlmenően a falak kenderbeton erősítéssel, kenderhabarcs vakolattal készültek. A kenderbeton kedvező tulajdonságait növeli, hogy tovább erősödik ahogy “öregszik”. Néhány fal a házban kender forgácslap, mely kínai beszállítóktól érkezett.

Tony és Duncan szorosan együttműködik a dél-afrikai kormánnyal, hogy létre hozzon egy fenntartható, új iparágat, amely elősegíti a munkahelyteremtést és ösztönzi a környezetbarátabb gazdaságot. Kaptak engedélyt, hogy egy két hektáros farmon termesszék az általuk a bolygó legváltozatosabb felhasználásúnak tartott növényét, a kendert. Későbbiekben készítsenek otthonokat, szőnyegeket, lámpákat, és ruhákat belőle. A legjobb az egészben, hogy be lehet takarítani négy hónap után. Ami a házat illeti, olyan hűvös és kényelmes, mint amit vártak, plusz az összes kényelmi, modern funkciót hozza mint bármely más épület.

Tony_kenderbeton_afrika (2)

Vitás kérdés

Jelenleg a dél-afrikai szabályozás nem tesz különbséget tetrahidrokannabinol-tartalmú marihuána és az ipari kender közt, ez ellen is harcolnak.

Dél-Afrikában már fut a kender kísérleti projektek 1998 óta, és a legújabb vizsgálatok szerint, az ország ideális feltételekkel rendelkezik a kiváló minőségű kender termesztéséhez, lendületet adva az ipari felhasználás növekedésének is.

Ha a kender projekt sikeresnek bizonyul, és a nagyüzemi termesztés fellendül, akkor az megváltoztathatja milliók életét Dél-Afrikában. Több ezer munkahely jönne létre az összes kapcsolódó ipari ágazatban, a termesztésben. És a tápláló kender nyújthat megoldást a szegényes táplálkozásra is, mivel magja köztudottan rendkívül gazdag esszenciális Omega olajokban, ami főleg csak a halakban van meg.

 

Kender House Noordhoek

Zöld-tető és zavartalan kilátás

Az ipari kender ház

Tekintettel arra hogy az épület híresen öko-barát meglepően modern is tud lenni megjelenésében. A két hálószobás ház jellegzetesen éles szögő, karcsú és minimalista. 

Tony azt mondta, hogy a ház az antibakteriális tulajdonságokat annak a ténynek köszönhető, hogy a falak anyaga kender – egy üreges, organikus rost, amely lehetővé teszi, hogy a falak “lélegezni” majdhogynem tisztítani képesek a levegőt. A klímát a házban termosztáttal működő kis motor vezérli, amely automatikusan nyitja és zárja az ablakokat. Zárja az összes ablakot, ha hideg van kint, így lehetővé teszi hogy a jól szigetelt házat csak egy egyszerű fűtőpanellel melegítsék. Hasonlóképpen ha felforrósodik, a termosztát nyit bizonyos ablakokat a házban, ami egy tervezett légmozgással (a házon belül) segíti hogy a ház hűvös maradhasson. Ez határozottan egy okos alternatíva a hagyományos légkondicionáló helyett, környezetbarátibb módon.

Hemporium a Kender House

hempcrete és kender szigetelés

Egy pillantás a falba: kender szigetelés és kender vakolat

szabályozó windows

Az ablak automatikusan nyit és szabályozza a belső hőmérsékletet

A legfelső emeleten, az iroda-és lakóterületen a padlón csodálatos kender szőnyegek. Mezítláb arra emlékeztet, hogy milyen sokoldalú növény a kender. Míg elég erős ahhoz, hogy a ház alapvető anyagát adja, addig lehet nagyon puha és finom is.

Szinte az összes bútor kenderből készült, mint a szőnyegek, a kanapé, a lámpaernyők, és paplanok. Még a festmények a kenderfalakon is kender vászonra készültek.

Kender otthon belső

Az egyik legjobb ötlet a zuhany, ami a hálószoba oldalához épült, benne egy üveg-fal, ahol így gyönyörködni lehet a napfelkeltében míg az ember tusol.

kender House Fokváros

felfüggesztett zuhanykabin (jobbra fent), és veteményeskert

 

Az elismerése ezen háznak túlmutat a puszta tényen, hogy ez egy modern épület, amely egyszerre esztétikus és környezetbarát. A kenderház bizonyítja életképességét egy teljesen új koncepciónak, hogy az otthont, ki lehet alakítani szinte teljes egészében a a kender használatával. Továbbá a kender amit felhasználtak megtermett egy év alatt, és az építése a háznak maga csak nyolc hónap az elejétől a végéig. Így a kender ház kiváló példája életképességének és a a hagyományos építőanyagok helyettesítésének kenderrel.

Néhány további kép:

kender konyha

Gyönyörűen berendezett konyha újrahasznosított fából

lépcső

Csigalépcső vezet az emeletre, a háló- és dolgozószobához

kender szőnyeg

Nappali, teljesen kender bútorokkal, szőnyegekkel

 

Képgaléria

 

Videók