Csaknem háromnegyedével csökkentek a fűtési költségei annak a családnak, amelynek házát teljes szigeteléssel látták el, hogy így bizonyítsák, milyen hamar térülnek meg az energiahatékonysági beruházások.

Már most jelentősen csökkentette az energiafogyasztását és ezzel együtt a rezsiköltségeit az a hajdúnánási család, akinek a családi házát korszerű komplett hőszigeteléssel látta el nyáron a Knauf Insulation. A szeptember 27-én indult mérések alapján eddig 70 m3 gázt használtak fel, ami mindössze 8.667 Ft fűtésköltséget jelent. Ezzel szemben a programban szintén résztvevő, ám nem hőszigetelt családi ház gázfogyasztása 271 m3 volt, vagyis majdnem 4-szer több, így összesen 33.514 forintot kell fizetniük a fűtésre. A mérési adatok alapján elmondható, hogy egy hónap alatt 201 m3 gázt, és ennek megfelelően 24.847 forintot takarított meg a hőszigetelt házban élő 4 tagú család.

A mérési adatok alapján kimutatható, hogy az immár „A” kategóriájú családi házban a vizsgált időszak leghidegebb napján is mindössze 2-szer kapcsolt be a kazán. Október 4-én, mikor mindössze 6C° volt a napi középhőmérséklet, a szigeteletlen épületben a nap legnagyobb részében a kazán folyamatosan üzemelt, míg a szigetelt házban, a reggeli felfűtés után csak az esti időszakban kapcsolt be ismét a fűtés egy rövid időre. Mindkét épület esetében megfigyelhető, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével nőtt az energiafelhasználás, de a napi fogyasztások között jellemzően 3-5-szörös eltérés volt tapasztalható. Az adatok elemzéséből az is kiderül, hogy a szigetelt családi házban eddig 15 C°-os napi külső átlaghőmérséklet felett nem indult el a fűtési rendszer, és a szigetelt ház radikálisan lecsökkent energiafelhasználás mellett komfortosabb klímát biztosított.

„Már az első hónap eredményei is felülmúlják a várakozásainkat, hiszen az ígért 30-40% helyett, 75%-os energia megtakarítást sikerült elérnünk a korszerű szigetelés alkalmazásával, a hidegebb hónapok során pedig jó eséllyel hasonló különbségre számítunk” – hangsúlyozta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A Referenciaház Programot még tavasszal indította el a Knauf Insulation a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a méréseket végző Budapesti Műszaki Egyetem szakmai támogatásával. Az eredmények összehasonlíthatósága érdekében közel azonos műszaki feltételekkel rendelkező épületeket és közel azonos életvitelt folytató családokat választottak ki a programba való részvételre. A már szigetelt hajdúnánási, és a tőle mindössze 6 km- re lévő, de még szigeteletlen, hajdúdorogi házat mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a nap 24 órájában mérik a fűtési energiára használt gázt és kalkulálják annak költségét.

 Az összehasonlítások folyamatosan nyomon követhetőek a www.nalamszigetelnek.hu weboldalon. Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet, médiatámogatója a Metropol.

Előzmény:

Elindult Magyarország első energiahatékonysági összehasonlító programja

2013. augusztus 7. |

Referenciaház--Hajdúnánás

Referenciaház- Hajdúnánás

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

Referenciaház--Hajdúdorog

Referenciaház- Hajdúdorog

Az elméletek bizonyítása

Szakemberek összehasonlító programban bizonyítják: az épületek hőszigetelésével lényegesen csökkenthető a fűtési energia mértéke, így a rezsiköltség akár 30-40%-kal is kevesebb lehet, a beruházás pedig 2-4 év alatt is megtérülhet.

„A házakon elvégeztük az energetikai auditot, ami a kedvezőtlen, de Magyarországon általánosnak mondható, energiahatékonysági szempontból korszerűtlen „F”, illetve „G” kategóriába sorolta az ingatlanokat. Számításaink szerint a komplett, korszerű hőszigetelésnek köszönhetően a most leszigetelt ingatlan a gépészet változatlanul hagyásával is vezető, „A” energetikai besorolásúvá válik” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Két családi ház díjmentes szigetelése

A Knauf Insulation által kezdeményezett program márciusban, az Energiahatékonysági Világnapon bejelentett pályázattal indult, amelyre összesen 179 család jelentkezett, az ország minden részéről. A pályázó családok épületei közül választották ki a szakemberek azt a két, közel azonos tulajdonsággal rendelkező családi házat, melyeket egy fűtési szezon (kb. fél év) különbséggel egyaránt díjmentesen szigetelnek, miközben folyamatosan mérik gázfogyasztásukat.

Mindkét kiválasztott család a Hajdúságban él, Hajdúnánáson, illetve Hajdúdorogon s mindössze 7 km választja el egymástól otthonaikat. A kiválasztás során az ingatlanok közelsége az azonos külső hőmérséklet miatt volt fontos szempont. A pontos méréshez egy, a most leszigetelt ház kertjében elhelyezett meteorológiai állomás szolgáltat majd adatokat a hőmérsékleti viszonyokról. A szigetelt és szigeteletlen ingatlan egyaránt Magyarország legjellemzőbb típusú és alapterületű (108 m2, ill. 110 m2) családi háza, melyben mindkét esetben 2 felnőtt és 2 kiskorú lakik. A családok azért jelentkeztek a programra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék rezsiköltségeiket.

 Megtörtént az első ház szigetelése

Az épület homlokzatát, vagyis külső falait, illetve tetőterét szigetelték a szakemberek. A szigetelt és szigeteletlen házakat a fél éves időtartam során folyamatos mérésekkel figyelik, majd elemzik és értékelik energiafogyasztásukat. Ráadásul nem csupán az energiafogyasztás és a lakások belső hőmérséklete, de a számla alakulásának mértéke is nyomon követhető lesz a nalamszigetelnek.hu weboldalon.

05_Referenchiahaz_program_szigeteles

06_Referenchiahaz_program_szigeteles

08_Referenchiahaz_program_szigeteles

„Az összehasonlító program egyedülálló kezdeményezés, az pedig külön érdekes eleme, hogy a házak energiafogyasztását az érdeklődők is folyamatosan nyomon követhetik” – mondta Lengyel Ágoston, az energiafogyasztási mérésekért felelős Pannon Építőműhely Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindkét épületben kiépítettünk egy adatgyűjtő rendszert, amely során azt vizsgáljuk majd, mennyi energiát használnak el a családok házaik azonos belső hőmérsékletre fűtéséhez. Az adatok online érkeznek be hozzánk, s a fűtési szezon kezdetétől publikusak lesznek a mérések” – tette hozzá a szakember.

A program során mélyebb szakmai információkkal szolgáló épületfizikai vizsgálatokban a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszéke vesz részt partnerként.

„Méréseinkkel alapvetően azt vizsgáljuk majd, mennyi idő alatt hűl át a hőszigetelt falvagy hogyan alakul a fűtési szezon során a belső komfortérzet. Ezek az adatok elsősorban a szakembereknek, mérnököknek, fizikusoknak szólnak majd, mivel a referenciaház program során eddig nem ismert információt nyerhetünk” – mondta Bakonyi Dániel, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezettani tanszékének doktorandusza.

07_Referenchiahaz_program_szigetelesReferenciaház-szigetelés

Cél az energiahatékonyság

Az elemzéseket végző szakemberek célja, hogy rávilágítsanak az energiahatékonysági beruházások energiafogyasztásra, és CO2 kibocsátás csökkentésre gyakorolt hatásaira, s arra, hogy ezek az épületfejlesztések jelenthetnek valódi és tartós rezsicsökkentést.

„A kivitelezés során 20 cm-es homlokzati FKDS kőzetgyapot szigetelőanyagot helyezünk fel az épületekre, a házak padlásterét pedig25 cm-es Classic 0,039üveggyapot szigetelés borítja majd, ami vastagabb, mint a Magyarországon jellemző 8-10 cm-es szigetelés, ám európai viszonylatban átlagosnak mondható, s valóban hosszú távon biztosítja az alacsonyabb rezsiköltséget. Emellett az ingatlanokat már a 2018. január 1-jétől életbe lépő, lakóházakra vonatkozó energetikai előírásainak (U értékeknek) megfelelő szintre újítjuk fel, megelőzve a kor követelményeit. Arra is szeretnénk ugyanis felhívni a figyelmet, hogy ha már időt és pénzt szánunk a felújításra, érdemes a magasabb minőséget választani, hiszen a jobb minőségű hőszigetelő anyag gyorsabb megtérüléssel is jár” – mondta Kanyuk László, a Knauf Insulation marketingvezetője.

A kivitelezés során a szakemberek minden részletre különös gondot fordítottak, így az ablakkávákat és a lábazatot is megfelelő módon szigetelték, valamint a függőleges és vízszintes szigetelés is hőhíd-mentesen csatlakozik egymáshoz.

 Az összehasonlítások szeptember végén indulnak s folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a www.nalamszigetelnek.hu weboldalon. Az összehasonlítás módszertani támogatója a Magyar Energiahatékonysági Intézet, médiatámogatója a Metropol.

Forrás: http://www.passzivhaz-magazin.hu/