Köztudomású, hogy épületeink döntő hányada energiapazarló – a hazánkban elhasznált energia mintegy 40%-át az épületek fenntartása (fűtése) emészti fel. Az építésztervezőknek, a tervezésben közreműködő mérnököknek és a kivitelező cégeknek is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a közeli jövőben, óriási a szakma felelőssége!

A felelősség azonban nemcsak az övék – bár fokozódó társadalmi elvárás, hogy a szakma gyakorlói felkészüljenek a kihívásokra -, hanem a döntéshozóké is, s  természetesen a felhasználóké is, akik megrendelik az épületeket, függetlenül attól, hogy lakóházról vagy akár kereskedelmi komplexumról van szó. A megrendelőknek sem szabad figyelmen kívül hagyniuk az energiahatékonyságra vonatkozó – ma még nem általános érvényű – kritériumokat. A környezettudatos magatartás mellett – az emelkedő energiaárakat ismerve – hosszú évek, évtizedek anyagi terheit veszik le a vállukról, ha a tervezési folyamat során maguk is körültekintően járnak el.

733942_264075730413091_1766076562_n

 A londoni építész, David Pearson a „zöld” tervezőművészet népszerűsítőjeként ismert, világszerte több, elveinek megfelelő projekt megvalósításában vett részt. Könyve magyar nyelven is megjelent, címe: A természetes ház könyve – Minden, amit tudni kell arról, hogy miként tegyük “zöldebbé” otthonunkat. Íme, a GAIA-ház alapelvei – a teljesség igénye nélkül.

Szolgálja bolygónk összhangját!

Úgy legyen elhelyezve, tájolva és védve, hogy megújuló erőforrásokra támaszkodhasson, s azokat is a lehető leggazdaságosabban használja fel!

Használjon kizárólag “zöld” anyagot, és olyan készterméket, amely nem mérgező, nem szennyez tartósan.

Megújítható előállítása nem igényel túl sok energiát, s mindemellett természetes úton lebomlik vagy könnyen újrahasznosítható.

Gazdálkodjon értelmesen erőforrásaival! A természetes folyamatokat hatékony ellenőrző rendszerekkel segítse, hogy az energiafelhasználást, fűtést, hűtést, vízellátást, légáramlást és megvilágítást kellőképpen szabályozhassa.

Illeszkedjen be élő környezetébe, őshonos fa- és virágfajták segítségével. Szerves hulladéka legyen komposztálható, kertje organikusan művelt, a kártevők ellen növényvédő szerek nélküli természetes védelemmel. Szennyvize legyen helyben kezelve, s árnyékszéke működjön a lehető legkevesebb vízöblítéssel. Nyújtson lehetőséget esővíz gyűjtésére, tárolására és felhasználására.

Háztartása se levegőt, se vizet, se talajt ne szennyezzen!

Szolgálja lelkünk békéjét!

Mérete, anyaga, építésmódja legyen összhangban környezetével, illeszkedjen be abba a közösségbe, amely körülveszi.

Másokkal való szoros együttműködés eredményeként váljon egyéni ötleteket és képességeket hasznosító holisztikus és élő képződménnyé.

Arányai és formái, idomai legyenek kiegyensúlyozottak, árasszanak szépséget és nyugalmat.

Természetes színei, természetes burkoló-, színező-, festék és pácanyagai teremtsenek gyógyító hatású és egyéni színvilágot.

Fekvése, beosztása is olyan legyen, hogy átjárhassa a csí (életenergia) éltető lehelete, fokozva lakóinak testi-lelki erejét és egészségét.

Táplálhassa Gaia (Földanya) és az egész természetes világ, az élet lüktetése, a földi lét körforgása, az évszakok, a nappalok és éjszakák váltakozása.

Legyen gyógyhely, ahol a lélek és a szellem szabadon szárnyal.

Szolgálja testünk egészségét!

Levegője legyen tiszta, lélegezzen szabadon, olyan természetes anyagok és folyamatok, légmozgások jóvoltából, amelyek belső hőmérsékletét, páratartalmát, szellőzését és levegőjének összetételét egyaránt szabályozzák.

Legyen messze a távvezetékek ártalmas, elektromágneses sugárzásától és minden káros talajsugárzástól. A háztartási gépek se tölthessék fel elektromágneses feszültséggel, és sztatikus elektromossággal, és ne is zavarhassák a jótékony kozmikus és földsugárzást.

Levegő- és vízellátását biztonságos és egészséges forrásból biztosítsa. Mentes legyen minden szennyeződéstől (például a radontól), levegőjében elegendő pára és a pozitívnál több negatív töltésű ion legyen, fűszerezve gyógyfüvek, természetes anyagok és ápolószerek kellemes illatával. Szellőzését természetes légmozgás oldja meg.

Biztosítson csendes, minden külső és belső zajtól elszigetelt, védett, kellemes, jótékonyan csendes környezetet.

Minél több napsugarat és nappali világosságot engedjen be, hogy kevesebb mesterséges fényt igényeljen.


Casa CorMAnca by PAUL CREMOUX studio

La Muna by Oppenheim Architecture and Design