Építés: 2010

Jobb egy olyan Házban élni ami “lélegzik”, mint egy bezárt műanyag dobozban fuldokolni…

Az Észak-Karolinai Asheville-ben épült Amerika első kenderháza, kitűnő példája a környezetbarát fenntartható építészetnek. A ház a kender hulladéka a pozdorja, víz és mész keverékéből épült. Ez a technika melynek köszönhetően tűzálló, vízálló, penészedésmentes, kartévőmentes, “A++” -os házak építhetőek.

Antony Brenner építész becslései szerint, mintegy 1000 dollár körül jött ki  egy köbméter külső fal kivitelezése, azonban a magas ár annak köszönhető, hogy az USA máig tiltja az ipari kender termesztését, így Angliából kellett importálniuk az alapanyagot. Hatalmas hiba szerinte összemosni az ipari kendert a marihuánával és tiltani azt! Nagyon sokan harcolnak ez ellen napjainkban is a tengerentúl.

  • A legrégebbi ismert kender falazatú ház 700 éves és jelenleg is áll.
  • Pár hét alatt egyetlen hektáron megtermelhető ipari kender elegendő egy 150 m²-es otthon megépítéséhez.
  • Összesen kettő és fél hét alatt felhúzható volt a több mint 300 m²-es ház.

Zöldnek lenni könnyű, nem luxus, ha okosan csináljuk. A trend sajnos a műanyagok és a fosszilis építőanyagok felé visznek az építőipari vállalatok nagyobb haszonszerzési törekvései miatt. Azonban nagy hosszú távon sajnos egészségre káros hatásai lehetnek ezen anyagoknak, mint a PVC, műanyag festékek, szigetelőanyagok.

 

Cikkek:

Facebook, és Weboldal

Galéria:

 

Videók:

 

Térkép: